[硬件] $280USD Intel NUC "BAREBONE"

$280USD Intel NUC "BAREBONE"

http://www.amazon.com/Intel-Comp ... -1&keywords=NUC

Intel Next Unit of Computing Kit with Dual HDMI, Gigabit LAN, Core i3-3217U DC3217IYE

其實 佢既 內容寫 16GB 好誤導
係 "Support Up to 16GB" , 唔係跟機16GB

如果跟機有 16GB RAM (8GBx2) 做咩寫 Review 既用家要另買 RAM ?
Barebone NUC Core i3 都賣 $280 USD

Haswell "$299 USD" 重包 8GB RAM 再加 $70 USD 既 64GB mSATA SSD ?
無實物賣街 + 無大型網站正式寫 review/報導既話

Google Search 來來去去都係得d 小網站同大陸個垃圾 MyDriver (大陸d討論區轉載再轉載)
講 $299 USD

Intel 每部機貼 $200 USD 賣? 佢d 股東 同 OEM Partner 肯制咩?

天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

不過,話分兩頭,即使USD$300淨機,加~HKD900 128GB mSATA,再加~HKD800 16GB RAM,都只係4k1,其實算有吸引力

引用:
原帖由 rickywk 於 2013-6-7 22:36 發表
不過,話分兩頭,即使USD$300淨機,加~HKD900 128GB mSATA,再加~HKD800 16GB RAM,都只係4k1,其實算有吸引力
US$300, 講真你砌ITX都唔只啦

所以Intel / AMD / ARM陣營會愈來愈多呢類盒仔

引用:
原帖由 rickywk 於 2013/6/7 22:36 發表
I said in other post that even its barebone the form factor and price is attractive

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-6-7 22:36 發表

所以Intel / AMD / ARM陣營會愈來愈多呢類盒仔
佢見apple 部mac mini 好賣, 齊齊做姐
但我覺得 microsoft 不如搞左個time machine 先啦
windows backup 實在太廢又慢又食hd
都仲未計個winsxs, 無限大, 而家十幾G 仲要再上

引用:
原帖由 fish! 於 2013-6-8 10:01 發表

佢見apple 部mac mini 好賣, 齊齊做姐
但我覺得 microsoft 不如搞左個time machine 先啦
windows backup 實在太廢又慢又食hd
都仲未計個winsxs, 無限大, 而家十幾G 仲要再上 ...
自從M$用vhd backup大法後叫好左,當然有排都追唔到time machine

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-6-7 22:36 發表

4.1k
我自己砌部amd ssd
都係咁嘅價
仲要部機大d
咁點解唔要佢果部