[硬件] 月經問題3 - 唔知買邊架Notebook好

月經問題3 - 唔知買邊架Notebook好

Option 1

Dell門市話呢隻款特價做promote咁話...

14" + i7 + GT640M毒顯

http://www.dell.com/hk/p/inspiron-14r-se-7420/pd

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

唔會好重咩

14吋 2.38真係重左d wor

5999 i7係幾抵,不過真係當desktop replacement會合理啲,
我而家部ideapad都2.3kg, 之前日日拎返學真係好重,而且你要諗埋電,哩部應該2-3 hours max.

Option 2

Lenovo IdeaPad Y500

Mobile 01

香港價
引用:
-i5 3230M的8G内存 ,1TB 硬盘 没有阉割的无线网卡(带蓝牙4.0)背光键盘,8498港元(换算成人民币=6800左右)
-接着是i7 3630QM的 8G内存 1TB硬盘   没有阉割的无线网卡(带蓝牙4.0)背光键盘,9998港元(换算成人民币=8000左右),
-最后是顶配的i7 3630QM 16G内存 16GSSD+1TB硬盘    没有阉割的无线网卡(带蓝牙4.0)背光键盘,另外这款是带拓展显卡的哦上面写着SLI GT 650M 2G显存,13998港元(换算成人民币=11200左右)
但係New Egg價 ...
i5 + SLI

i7 + SLI

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2013-7-15 22:23 發表
唔會好重咩

14吋 2.38真係重左d wor
係一D都唔輕

我公司用D Dell Latitude肯定重更加重, 我都係咁帶來帶去

引用:
原帖由 ccw 於 2013-7-15 22:32 發表
5999 i7係幾抵,不過真係當desktop replacement會合理啲,
我而家部ideapad都2.3kg, 之前日日拎返學真係好重,而且你要諗埋電,哩部應該2-3 hours max.
我真係只會屋企用。

我係考慮緊取代desktop, 到底係DIY desktop, Windows laptop, 定還是轉用Mac ~

引用:
原帖由 tamalemon 於 15/7/2013 22:46 發表

我真係只會屋企用。

我係考慮緊取代desktop, 到底係DIY desktop, Windows laptop, 定還是轉用Mac ~
Macbook Pro

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-15 22:57 發表

Macbook Pro
真係揀毛可揀, 先至睇macbook la

回覆 8# tamalemon 的帖子

mac pro
你出得成皮野買notebook...做咩唔上mac pro..
願燈力與我常在

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-7-15 23:12 發表
mac pro
你出得成皮野買notebook...做咩唔上mac pro..
達兄,

我睇緊6K野咋~

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-7-15 23:37 發表

達兄,

我睇緊6K野咋~
如果純家用,諗得notebook,可以搵埋All-in-one.

Lenovo Y500

15" FHD 勁反光芒

B&H -- i5, 6G Ram, GT650m SLI, 冇DVD drive, US$869.5
Lenovo 官網 -- i7, 8G Ram, GT750, DVD drive, 大約US$840

邉架好呢?

MacBook pro 我地齊齊等新機

盡量 1.6KG 樓下

引用:
原帖由 lctang 於 2013-7-16 09:48 發表
盡量 1.6KG 樓下
有冇机有FHD或者retina, 同埋至小14/15"芒 ?