[硬件] nVIDIA GTX1060

nVIDIA GTX1060

https://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_1060/

RX480 RIP

最重要係出到幾多貨, 同埋RX480到番MSRP $199 / $249仲有得打

快得嗰7%,冇SLI, 重要未計DX12 games
Founder edition 做$299,冇乜advantage

引用:
原帖由 qcmadness 於 2016-7-19 09:19 PM 發表
最重要係出到幾多貨, 同埋RX480到番MSRP $199 / $249仲有得打
腦場新個批480好似又炒貴左幾舊...
980,970未散哂...

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2016-7-19 23:53 發表

腦場新個批480好似又炒貴左幾舊...
980,970未散哂...
1060都炒價賣緊,但老實遊戲上差距並唔係想像中明顯,唯一就係GP106嘅120W都好過480嘅150W,唔似之前流傳用GP104刪SP嚟打咁核突,高成本又賺唔到幾多$

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2016-7-20 10:26 發表

1060都炒價賣緊,但老實遊戲上差距並唔係想像中明顯,唯一就係GP106嘅120W都好過480嘅150W,唔似之前流傳用GP104刪SP嚟打咁核突,高成本又賺唔到幾多$ ...
Inno3D GeForce GTX1060 Twin X2 6GB GDDR5 顯示卡        HK$ 1999
竟然有正價

AMAZON買EVGA都有正價貨
https://www.amazon.com/EVGA-GeFo ... ;keywords=EVGA+1060

引用:
原帖由 KvCC 於 2016-7-20 13:14 發表

Inno3D GeForce GTX1060 Twin X2 6GB GDDR5 顯示卡        HK$ 1999
竟然有正價

AMAZON買EVGA都有正價貨
https://www.amazon.com/EVGA-GeForce-GAMING-Graphic-06G-P4-6161-KR/dp/B01IPVSGEC/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1 ...
out of stock

引用:
原帖由 tat0801 於 2016-7-20 16:37 發表

out of stock
成日都會返貨 落左ORDER 一返貨就會送架啦

引用:
原帖由 Sandbo 於 2016/7/19 21:50 發表
快得嗰7%,冇SLI, 重要未計DX12 games
Founder edition 做$299,冇乜advantage
$2199 用 120W 有接近980級效能

引用:
原帖由 dom 於 2016-7-20 17:23 發表

$2199 用 120W 有接近980級效能
哩個價(對比香港480個炒價)就抵,
但現時俾我揀都會揀返RX480,始終有Crossfire同DirectX12似乎會快啲。 嗰30W tdp,gaming PC唔會哩佢了。

引用:
原帖由 Sandbo 於 2016-7-20 20:06 發表

但現時俾我揀都會揀返RX480,始終有Crossfire同DirectX12似乎會快啲。 嗰30W tdp,gaming PC唔會哩佢了。
唔係最高階既話 我覺得無謂玩雙卡

引用:
原帖由 KvCC 於 2016-7-21 00:24 發表

唔係最高階既話 我覺得無謂玩雙卡
其實好多都係中階咭行Sli同CF,
情況係先買一張,半年後再買第二張;一來唔洗一次過花太多,二來到時又平些少,而且150W*2都係300W,乜牛都用到。隻game scale得到,RX 480*2快得過1080。

Nvidia就係驚你個個咁玩,先至屎弗鬼cut左sli………

引用:
原帖由 Sandbo 於 2016/7/20 20:06 發表

Crossfire 對行 ,mATX ITX 既無意思, 要快, 買張貴D 勁D 既單卡, 玩 game 支援點都好過乜 crossfire sli

DX12 / Vulkan game 唔關我事
我都唔用 Win10
Crossfire / SLI 我用細箱更加唔會用
要單卡 勁就得

AMD 重係停係 PowerPoint 賣點靚 , 做卡做唔好 淨係得樣板既態度
RX480 係就係平, 問題係一開波就比人試到 PCI-e draw 電過spec (其實兩間都有,  不過480 比人捉到正過得離譜左d + N 記FUD 加持 )

Marketing 雖然拿拿聲推新 Driver 修正 PCIe draw 電問題加翻分
問題係 the damage is done
要買又無貨 (兩間都係缺貨 炒價 RX480 非公重未出 , GTX1060 一出就有非公 )

最後就係 RX470 / RX460 原定話 七月尾 又 DELAY 到八月尾
AMD 你究竟想唔想做生意架? Paper launch 完又PowerPoint Launch?

Zen 睇個勢又係比 GF 害鬼

天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2016-7-21 10:44 發表
DX12 / Vulkan game 唔關我事
我都唔用 Win10
Crossfire / SLI 我用細箱更加唔會用
要單卡 勁就得

AMD 重係停係 PowerPoint 賣點靚 , 做卡做唔好 淨係得樣板既態度
RX480 係就係平, 問題係一開波就比人試到 PCI-e  ...
一直都係你害AMD啫,冇其他人害