[軟件] 係時候研究下 IPv6 既問題

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2011-1-25 23:32 發表
如果真係要搞 我要花少少時間睇
其實而家都係研究定je
雖然出面派晒IPv4 (派多兩星期?), 但學得黎都應該差唔多

回復 16# 真.飛鳥 的帖子

因為ip v 6 無咗broadcast (好似)
係直接去direct link router 同 router table

基本上我都要睇番 theory 因為有分本地ip 同 互聯ip

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2011-1-26 00:11 發表
因為ip v 6 無咗broadcast (好似)
係直接去direct link router 同 router table

基本上我都要睇番 theory 因為有分本地ip 同 互聯ip
照你咁講應該成套學過晒喎

回復 18# 真.飛鳥 的帖子

因為ipv6 無得計ip 睇ip果陣十分惡睇 有分prefix
有分唔同 IP
有PUBLIC
SITE-LOCAL
LINK-LOCAL

fe80 又2000 2001 仲有其他ip

基本上由頭學過哂
仲有ssl layer ipv4 後加
依加ip v6 本身包咗 唔係後加frame 入去

本身ip v6 係一個topic 黎 再學埋router setting 唔同service setting (windows + linux)
仲有你ddr-wrt 又一種唔同setting

我剩係睇manual 花時間做test 都要搞好耐

依種係大家windows link-local ip

fe80::b590:72d8:e22f:c880%11 你話好唔睇呢

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2011-1-26 00:30 發表
因為ipv6 無得計ip 睇ip果陣十分惡睇 有分prefix
有分唔同 IP
有PUBLIC
SITE-LOCAL
LINK-LOCAL

基本上由頭學過哂
依加ip v6 本身包咗 唔係後加frame  ...
咁我讀乜鬼CCNA ... 頂

邊到有得睇, 最好中文

回復 20# 真.飛鳥 的帖子

我無中文 我自己CCNA POWERPOINT
同埋RFC 喎

一係GOOGLE 大神

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2011-1-26 00:30 發表
有分唔同 IP
有PUBLIC
SITE-LOCAL
LINK-LOCAL

基本上由頭學過哂
依加ip v6 本身包咗 唔係後加frame  ...
咁用咩方法block

回復 22# qcmadness 的帖子

linux 用iptable block
你想用range block ??????

IPv6點計個subnet mask我都仲未識~

ROUTER 開o左 v6
起 router 到打 ping6 係send到packet出街 , 但入面堆電腦唔得

回復 25# 真.飛鳥 的帖子

今奇 你又無可能SET 咗防PING 喎

唔知係唔係HKBN派o左粒唔support IPv6 o既IP俾我,跟住DD-WRT wiki set,去http://test-ipv6.com/ test係0分