[網絡] 家用NAS 選購問題

家用NAS 選購問題

公司有一台NAS 但都係做野多, 冇得試D 功能.

如果家中用.(最多有3/4台電腦同時CONNECT)
有一D 問題想請教.

1. 256MB 的機夠唔夠用?
   見到新的SYNOLOGY 12 系都係256MB
   見QNAP 個D就512MB 機.

2. 低階個D機, 米行ARM CPU, 網站都話有硬體加密, 都係慢D?

3. 免費空間下載的, 所有牌子的機都可有PREMIUM戶口先下載到?

4. 如果我放D 片入去, 我可以就禁係電腦打開佢, 多數都LOAD得順?

thanks

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-3-10 09:38 發表
公司有一台NAS 但都係做野多, 冇得試D 功能.

如果家中用.(最多有3/4台電腦同時CONNECT)
有一D 問題想請教.

1. 256MB 的機夠唔夠用?
   見到新的SYNOLOGY 12 系都係256MB
   見QNAP 個D就512MB 機.

2. 低階個D機,  ...
No QNAP for safety issue.
Except you won't use function other than file storage.
Also, don't update its OS.

如果可以唔好揀 Q 牌
香港已經完了!
http://www.no3b.net

我會叫你買itx 箱自己整好過..,.,.,

引用:
原帖由 jackli 於 2012-3-10 19:23 發表
我會叫你買itx 箱自己整好過..,.,.,

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-3-10 19:43 發表

前排先砌完最平果粒i3... 用細itx 箱...
幫公司砌

引用:
原帖由 jackli 於 2012-3-10 19:50 發表

前排先砌完最平果粒i3... 用細itx 箱...
幫公司砌
禁砌過一套新機....放棄手上的Q8400

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-3-10 20:58 發表

禁砌過一套新機....放棄手上的Q8400
不過我牙妹都仲用緊 q6600
q6600 值錢牙.,.,,. 死都唔賣

引用:
原帖由 jackli 於 2012-3-10 21:07 發表

不過我牙妹都仲用緊 q6600
q6600 值錢牙.,.,,. 死都唔賣
四核都好夠用.

不過想要多一台做NAS.

STILL THINKING DS111 VS DS212J VS DS212