[硬件] Intel 趕絕 AMD 了 = =

intel逼amd用3-core / 4-core打dual-core...

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-5 15:41 發表

the rate from Q9 to SNB, or from E3200 to SNB-C should about the same
no

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-9-5 19:41 發表
Celeron Sandy Bridge 整唔整K板呢
整就完全封殺
APU都難超頻

Int. clock gen係大勢

引用:
原帖由 lctang 於 2011-9-5 22:51 發表

6C12T
8C16T

desktop no 8c16t...

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-9-5 23:09 發表

聽聞2011會出現...但可能個粒係for server/WS
desktop no

server yes

引用:
原帖由 dom 於 2011-9-5 23:15 發表
AMD 下一代 APU 除左搭 Bulldozer Core (CPU) , GPU 最好至少要有 HD6570/HD6670 級數 先真係有得打下

CPU 個邊實比人針對話唔夠打了
GPU 既話 Intel 發力追 佢唔放甩多d 真係高危 ...
應該會係6-8組SIMD array了

引用:
原帖由 刺青 於 2011-9-5 23:17 發表

如果有K既就多野玩了
SB-E好似最高先unlock =.=

引用:
原帖由 dom 於 2011-9-5 23:22 發表

Fusion APU 2nd Gen

CPU :
- Bulldozer Based Module 2~4 ( Dual ~ Quad Core ?)
- Clock @ 3.2GHz ~ 4GHz (Bulldozer need High Freq to fill its long pipeline)

GPU :
- HD6000 family , UVD 3.0 or above
- ...
HD7000 series VLIW4

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-9-5 23:23 發表

不過SB-E 流傳oc能力好強...睇黎最top個粒intel拎佢黎同980x 990x睇齊
點會唔睇齊, 一齊12 thread...

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-9-5 23:25 發表

所以價錢 應該差唔多,運算能力
呢個價位, AMD費事同你鬥

粒chip成本唔低, volume又低

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-6 00:02 發表

鬥唔起.
market gimmick only
拎個名無乜用下話

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-6 00:13 發表

咪話,Workstation應該有唔少市場.
X未必會買,但3920/3820就....
況且只係係Xeon條線到分DD過來遮.
係根本係xeon分過來
workstation唔算大market

而家最大, 點都係notebook

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-6 02:45 發表
係張ROG呃錢遮,又係Intel錯囉,俾華碩出塊咁貴既板.
試下兩塊板一樣價,睇下邊Set賣得多?
要低功耗之餘又要高效能,同樣適用於大機架. ...
邊set賣得多等於勁?

Atom夠渣過Bobcat啦

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-6 04:33 發表
我無講邊個勁,只係話賣得多.
兩者應該差唔多,只不過有人話AMD all good所以出來講兩句遮.
在商言商,邊個賣得多,自然賺得多.(係間公司勁,唔係粒U勁 ) ...
所以NVIDIA賣垃圾都有人讚好

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-6 04:38 發表

咁2600K係咪好垃圾先?
(NV近年來D野真係好垃圾,除左550Ti打上)
無話過, Celeron就