[相機攝影] 雖然NEX影既相出來唔多理想

引用:
Originally posted by siupy at 2010-5-24 20:28:
但雙KIT已經訂到缺貨
公道D講,佢個價又的確好大競爭力……

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-5-24 22:00:
只可以講句,原來有唔少"Sorry" die hard fans。
NEX3 配餅鏡,最終現金街價好大機會四千有找;
同LX3只差幾舊水,可換鏡 + APS-C size CMOS,C/P 值的確無敵………

老實講,如果唔係支餅鏡雞到咁誇,我都有少少興趣。

唉,可惜可惜!!

引用:
Originally posted by siupy at 2010-5-24 23:19:
原本我都有興趣
http://dc.watch.impress.co.jp/do ... 0100520_368000.html
不過影D相出來睇得耐會頭暈
只能夠用「離晒罩」去形容,衰過千幾蚊DC仔…………
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
Originally posted by lctang at 2010-5-24 23:31:
有人話好架
有錢買貴鏡,有錢買FF == 識攝影識欣賞好壞???

其他人唔知,
果位版主大大,幾年前先開始影相,
第二年Techday 仲拎住部 KM A200(好似係),向班小朋友大吹「光圈快門心得」………

識就笑死,唔識就嚇死。

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-5-25 00:07:
佢做左"Sorry"駐"醫偏私"代言人啦,下下出來悍衛呢部"無可批評"既第一代Mirrorless。
盲目 + 死忠到爆,以後佢講?鼣孕i以無視。

引用:
Originally posted by 孔明 at 2010-5-25 00:21:

一定要用單鏡 , 玩左十幾廿年先可以講心得 ?

學無前後,達者為先

同其他藝術一樣,攝影技術、功夫,同年資可以話無直接關係;
不過,對器材的熟悉程度,同硬件的認識、實戰經驗,就絕對同年資有關…………
(呢個情況,PC hardware都一樣)

以NEX 成像靚唔靚呢個 case 論,果位樓主連其他鏡頭/format 都未親身接觸過玩過,
就一廂情願將Sony 吹到天咁高,咁同井底蛙有乜分別???