[硬件] RX 480 Review

引用:
原帖由 qcmadness 於 2016-6-29 09:51 PM 發表

咁即係GCN有critical flaw

好似Vega先係全新大改
家下睇落polaris似執一執gcn再加大L2,改geomerty engine
懷疑polaris係拎嚟試野,再用價錢優惠引人買

引用:
原帖由 Sandbo 於 2016-6-30 01:53 PM 發表
簡單分析一下,
其實個反應咁負面,主要係香港個價定高左,
落得返正價$1900左右,哩張係最高性價比的咭,同時間幾乎所有主流 game都做到1080p60,而價格亦門欖唔高,砌新機其實係好好的選擇。

但係如果已經用緊970打上,就當然冇 ...
Maxwell真係幾高 efficiency ,去到Maxwell 3.0(Pascal)推頻都好出色

相反GCN會唔會變左做先天問題,唔大改都執唔正個落後ppw問題

引用:
原帖由 KvCC 於 2016-6-30 03:15 PM 發表

7950用家表示可能上1070算
480都係得970速度咁上下
480X可能都唔會快太多
下一張已經係RX490 (Vega)
再唔改善就真係molamola

如果我換卡都應該係換rx480
一嚟抵﹙4gb),二嚟1060實唔會平,三我張6850就快打殘

超到上1490mhz同980ti打和(FSE)
已經食成184watt

引用:
原帖由 qcmadness 於 2016-6-30 09:52 PM 發表
GCN is dead
唔係幾信會塞到張rx480 level嘅卡落project scorpio

定係個粒野已經係vega

引用:
原帖由 qcmadness 於 2016-7-1 09:40 AM 發表

要就返舊機, 一定要係GCN
咁家陣xbox one都同pc冇咩分別,又win10又dx11/12,
唔似360同xo咁,cpu,gpu都唔同哂,兼容咁大問題?