[硬件] 求砌機config ,$5000 左右, intel (有初步 config, 求意見)

最近我都出左部機行VM

Intel DQ77MK
Core i5-3550
Kingston 4GBx2 + 2GBx2 (遲下諗住2GBx2轉成8GBx2)
Hitachi 2TBx2

不過塊Intel板都幾有中伏既感覺,裝張PCI-E既Realtek network card會認唔到

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 12:01 發表
有冇motherboard 建議 ?
Q77 係晶片組?
玩VM一般黎講支援到x86 virtualization(VT-x/AMD-V)就得,大部份而家買到既板同CPU都支援
如果你需要用到PCI passthrough (VT-d/IOMMU)先一定要Q77 chipset

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 13:55 發表
PCI passthrough 又好似唔太需要..
不過ASUS 同GIGA 都好少 Q77 motherboard

我自己偏好gigabyte,不過D人話好似質素差左好多, 呢期有冇好既板推介

不過budget 好似唔夠買I7, 可能要焗住買I5 ...
ASUS都有塊Q77既板
但香港應該無得賣
基本上得返Intel板
同埋你玩ESX既話可能會有d麻煩,佢好似唔支持Intel DQ77MK其中一張onboard NIC

如果你肯定唔需要PCI passthrough,Z77會多好多選擇~
但係驚你玩玩下會後悔,諗清楚先好

同埋初步睇
剩係行兩個Server 2008同埋1個Linux
唔計VM裡面有無行咩特別applications
我覺得個loading唔會真係好大
我都覺得唔需要買好勁既CPU

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:42 發表

會有乜野問題?
我意思係諗清楚係咪真係無需要用到PCI passthrough
因為Z77 chipset唔支持PCI passthrough

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:44 發表

一係行SSD
行ESXi既話,好可能佢個file system唔支持SSD既trim功能

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:51 發表

就算無TRIM, I/O queue點都快好多
係啊~
其實我都諗過加隻SSD落我部VM機度,不過一來係錢問題
二來我行KVM應該都係唔支持trim
驚佢無左個trim好快玩死左
所以暫時擱置

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:55 發表

無TRIM會慢左, 但都快過hdd
TRIM同SSD壽命有無關係?

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-26 23:55 發表

NETWORK LOADING 好好多 ...
插INTEL卡既話多好多玩法(詳細要等YCST介紹)
要個別server級數既NIC先支持SR-IOV
但係成千蚊一張,我就玩唔起啦~

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 00:08 發表

香港有冇門市會有 ?
咁Intel 個張幾錢?
我果塊Intel DQ77MK $1150
但係都幾多古怪野

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 00:11 發表

如果華碩仲要加幾百, 咁咪同一塊Z77 mid range既差唔多...
Q77呢d冷門野係咁架啦

我覺得ASRock同Intel板都係伏黎
買過兩塊ASRock都中哂伏,一塊新買已經死SATA,另一塊成日BSOD
Intel板插張PCI-E既NIC會認唔到,同埋風扇轉速唔受控制