[硬件] 求砌機config ,$5000 左右, intel (有初步 config, 求意見)

我個LIST,唔知AMD RAM 1333 4GB 一條幾錢,唔知砌唔砌夠16GB好,同埋HDD,到底應唔應該買2TB,如果唔係就會買返WD BLUE 1TB唔買日立,底板 DISPLAY CARD,都唔知揀得o岩唔o岩

Hitachi Deskstar HDS723020BLA642 2TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
數量:1         價錢: HK$ 895       
ASRock A75 Pro4-M AMD A75,DDR3,Socket FM1 (APU),USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
數量:1         價錢: HK$ 659       
AMD Athlon II X4 651K 3.0GHz CPU [Socket FM1] AD651KWNGXBOX 盒裝
數量:1         價錢: HK$ 589       
ANTEC HCG520 High Current Gamer 520W 80Plus Bronze 火牛
數量:1         價錢: HK$ 540       
SilverStone 精準系列 PS07B 黑色 Micro 直立式機殼
數量:1         價錢: HK$ 590       
Plextor PX-890SA 24X DVD Writer /SATA 盒裝
數量:1         價錢: HK$ 195       
MSI微星 DI-R7770G1 HD7770 DVI/HDMI/DP Armor FAN 1GB GDDR5 顯示卡
數量:1         價錢: HK$ 970       
總數量: 7        總數: HK$ 4438

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:31 發表

暫時唔駛16GB
下年隻Simcity,唔知點

MSI display 冇問題嗎,HIS又會唔會好D
asrock塊板又ok嗎,定係唔洗買咁貴都得

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:36 發表

8GB以上已經玩死好多機, 機會唔大

你有需要onboard 3頭?
冇需要3頭,不過A75M插得o個兩條RAM以後冇加ram可能性

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:43 發表

8GB打機唔夠用就好大鑊架啦
simcity呢類超大食game 16gb唔會行得好d

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-27 00:38 發表

Asus > Asrock > Intel > Gigabyte
gigabyte咁差

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-27 00:45 發表

而家Gigabyte啲板 , 我一望落去 ... 硬係奇奇怪怪空洞洞咁 ...
佢網站又吹到好好o既,睇住佢d matx板又講到幾耐用幾耐用,又固態電容

其中一塊睇中o既gigabyte,唔少野o係上面喎

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-27 01:05 發表
BIOS有時寫得唔好, 乜都係假
MSI係唔係都有呢個問題

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-27 01:11 發表

MSI係寫得唔好+用料差

最起碼有時Giga算用料正常
咁我諗要將個DISPLAY都改用HIS了

其實洗唔洗等到電腦節時先砌機會好d,反正唔夠一個月就到
諗住平多少少都好,但又想立即出手
淨CPU版TRINITY,我等唔到半年咁耐

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-29 00:14 發表

電腦節無野平
冇野平咁我就可以即砌
等唔到半年

有FD叫我應該買6核,唔好買651K,打機多就買i3,執相就買6核
乜AMD 6核真係好咁多咩,但又見到明明打機i3又未必會比651k好喎

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-29 14:32 發表

6核個Southbridge慢d wor
又有人同我講話i3效能仲好過FX 8核o個d,衣家搞到我都唔知買乜好了,i3/651k

話說asrock d intel底板有埋除濕器咁強大o既,反而amd底板冇

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-29 15:23 發表

佢講既係single-thread效能, 一講到multi-thread, i3對住A10 / A8都唔掂

http://www.xbitlabs.com/images/cpu/amd-fusion-intel-core-i ...
我平時最多都係上下網,睇下動畫,呢d野651k同i3應該冇乜大分別
我諗執相同打機會係一半半,呢d就明顯d影響,執相呢d應該都651K會好D
打機又點

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-29 17:35 發表

打機i3好d, 但係影響唔大
衣家仲有肥龍2買
會唔會仲好d