[硬件] Intel 趕絕 AMD 了 = =

Intel 趕絕 AMD 了 = =

Celeron Sandy Bridge 都丟晒出黎
$4xx 2.4GHz Dual Core Celeron
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 teasee 於 2011/9/5 12:39 發表
耗電量多少 ?
淨計 Sandy Bitch Core i3 / Pentium G 閒置可以低到 3x W
唔難估呢粒會係好慳電
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 jackli 於 2011/9/5 12:41 發表
買定幾百粒 q core amd 未?
粒雙核 APU 未有貨呀
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 愚生 於 2011/9/5 12:43 發表
AMD 死硬
AMD 唔會死既
垃圾 HD3000 硬解無 AA
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 toby 於 2011/9/5 13:49 發表
而家2千多都可以買intel..
唔通第日可以做到千五蚊買到部電腦..amd ?
依家都得
Sempron 145 + 880G
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 jackli 於 2011/9/5 14:02 發表
dom dom 唔理我地
唔駛做咩?
去左銀行入數
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011/9/5 17:09 發表
intel逼amd用3-core / 4-core打dual-core...
重有成堆打手係 No.1
天然系長髮眼鏡娘 最高

AMD 下一代 APU 除左搭 Bulldozer Core (CPU) , GPU 最好至少要有 HD6570/HD6670 級數 先真係有得打下

CPU 個邊實比人針對話唔夠打了
GPU 既話 Intel 發力追 佢唔放甩多d 真係高危
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011/9/5 17:09 發表
intel逼amd用3-core / 4-core打dual-core...
夾高 AMD 個 cost 壓低 GP 等 A 記 繼續賺少d 無咁多資源去追落後
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011/9/5 23:16 發表

應該會係6-8組SIMD array了
Fusion APU 2nd Gen

CPU :
- Bulldozer Based Module 2~4 ( Dual ~ Quad Core ?)
- Clock @ 3.2GHz ~ 4GHz (Bulldozer need High Freq to fill its long pipeline)

GPU :
- HD7000 family , UVD 3.0 or above
- need at least 160 stream processor
- Improve GPU "OpenCL" Performance, maybe Acceleration on Video convertion (QuickSync Counter) , Hardware AES-NI acceleration (Hey come on AMD, see Bitcoin ?)
- Gaming performance =  HD6570~HD6670 GDDR3 class , higher the better, but "Memory Bandwidth Limited by DDR3-1866 Dual Channel ..."
- GPU Clock =600~800MHz+
- Maybe improve iGPU Performance if fit ith 512K~4MB eDRAM ? (XBOX360 Xenon GPU design)

Total TDP = High end Quad / Eight Core + HD6670/HD6750 Class Graphic  
                       95W/125W , 3.5GHz+ ~ 4GHz
                Tri-Core /  Dual Core (Should phase out Dual Core ? + HD6570/HD6670 GDDR3 class graphic
                       65W/95W  , 3GHz ~ 3.8GHz

Some BS I imagined

天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011/9/5 23:22 發表

HD7000 series VLIW4
係喎, 依家 APU 都用 HD5000 + HD6000 Hybrid
天然系長髮眼鏡娘 最高

我真係好衰既者
N 記d FUD , 真係太容易認出啦
來來去去又係個幾隻 THE WAY

大佬 你 FUD 都搵d 有趣d 既野寫下啦
你寫 CUDA 加速又好 , PhysX 又好 , Bluray-3D 又好 , 呢d 你 N 記強處
可以 無得駁

Discrete Graphic  "GT430" / GTX550Ti VS Integrated Graphic (GPU) HD6550D
請打手寫都唔好寫得咁低手啦

天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 愚生 於 2011/9/6 00:22 發表

唔夠薑! ...就要離開香港! 留番俾D 後生仔

老實講 AMD CPU U 系 都被 INTEL CPU 慢慢侵食屎場!去到無得賺!   250U 你用過就知.. 一定唔夠 INTEL 新呢粒好秋!及慳電 ...
Intel 好抽得咩?
2600K @ 5GHz 試過啦 , 不外如是
- SuperPI 好快? 哦 , 我部機唔係淨係全日用黎跑 SuperPI
- 3DMark 好高分 ? 下? 有咩用? 打 WR 又無你分 , 打 Local 又無你分 , 咪玩啦!
- 好勁 , Air cooling 5GHz 穩跑!!! 係呀 , 試過玩過成日添 , 咁又點? 我既用途你比 10GHz 我都唔會快左喎

2600K  $24xx + ROG Z68 $3xxx  -  Bulldozer ($2500?) + Crosshair V Formula *$19xx
差價夠我買隻 128GB Crucial M4 SSD  或者 搭張 GTX560
肯定爽過你用 2600K + Z68 @ onboard HD3000 行 HDD 啦

當然, 如果你會用到
- QuickSync
- 軟件需要大量單線程運算 能力
- 細細部 ITX , 要低功耗之餘又要高效能

Sandy Bridge 好適合你既用途

我唔係無話過叫人買 Core i5-2400 或者 H61 + Pentium G 喎

天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 lctang 於 2011/9/6 00:55 發表

之後要 RMA
玩完之後 縮左咪 RMA 比 Intel
反正 Intel Sponsor 比賽既
都預左你地超到爆

個日 都係我唔好 , 叫 Tommi 唔好咁重手
早知臨完之前 1.7V VCore    (笑)
老老實實 , 到依家 我都係過唔到自己, 超到電死 U 我真係做唔出, 太黑心了
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 Henry 於 2011/9/6 02:45 發表

係張ROG呃錢遮,又係Intel錯囉,俾華碩出塊咁貴既板.

試下兩塊板一樣價,睇下邊Set賣得多?

要低功耗之餘又要高效能,同樣適用於大機架. ...
AMD 個塊抵玩得多
Intel ? 佢明知玩得 都唔介意釣到貴貴
天然系長髮眼鏡娘 最高