SIMCITY 5 GAMEPLAY

嘩..
今代真係完全革新喎!
最正係脫離左「格仔」既規範, 起野自然感同smooth好多
地面至地底既 layer 又有水源
發電廠這類基建重可以係入面起add-on去增強輸出
總要有「Flow」既concept 去present D 流向

好想玩

引用:
原帖由 dom 於 2012-10-6 18:50 發表

其實都係格仔 , 如果你有留意佢 zoning 後出現既 building 都係格仔內起
起嘛起時決定 Zone Area 係 Shape, 而唔係正方一格格
拉路時又唔係一格格咁起..
差好遠啦!

睇完個 blog

自己既地域係 full control 的喎, 有錢就可以高山流水, 起路點都得

係鄰城既接路係阿公決定左, 我自己覺得正常, e 個係最簡單方法去確保大家係 Real Time 玩時係一定互通到
而且其實都可以 solo play

當然啦, 要好似上代搞到好似 open source 咁 , 又 edit 參數, 又係咁加 Add-on 應該就冇可能了

我對於佢變成 Online Database 同可以多人一齊連住玩反而幾 buy , 出時可以成個吹部一齊玩

不過穩定性同長久性來講, 的確係令人有 d 擔心

引用:
原帖由 dom 於 2012-10-8 19:11 發表

睇完
佢應該同我都係玩左好多代 SimCity 系列既老玩家黎
吹部既話

我呢d市長只係小學雞
高手有 壇主 QC , SOU , 真飛鳥 
DOS 年代開始玩 Simcity here

引用:
原帖由 siupy 於 2012-10-7 13:02 發表

我覺得最好玩既係SIMCITY 2000
Maxis 係 93 年出既 Simcity 2000 真係最掂 , 尤其玩過初代 Sim City 後
重記得果時係睇軟體世界既攻略先知點玩得起
可惜到後期出現城中城後, 各類問題根本都冇可能解決到

果幾年既 Sim Ants , Sim Farm 令我玩左好耐好耐..都係可一不可再既正野!

引用:
原帖由 dom 於 2012-10-8 19:46 發表

自己地域係 Full Control , 但係以前舊版SC4 係唔駛錢 未開城起之前自己點改都得
開左城 之後就比錢起

連接路 set 死既話其實好大鑊的
SC4 個陣 Region Traffic 主要就係依賴城際公路/鐵路網
無得自己接 ...
咁又冇講話開波時冇得自定一次喎..
不過其實我又覺得機會好微, 始終要就返多人玩時既真實度問題..
假如 A 玩家鐘意地圖係四面係海, 而隔離就全畫面平地冇水, 咁連接時就變得唔真實吧..

Region Traffic 果度你有你道理, 希望 Design 果位有方法解決啦