[硬件] 求砌機config ,$5000 左右, intel (有初步 config, 求意見)

引用:
原帖由 alextamly 於 2012-7-26 22:51 發表

我打錯字, 應該係"等" 唔係得...

呢2晚通宵開機會開開下reboot.
之後掃完塵又發覺死左機箱FAN, 而家真係等收_...

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:35 發表
同埋初步睇
剩係行兩個Server 2008同埋1個Linux
唔計VM裡面有無行咩特別applications
我覺得個loading唔會真係好大
我都覺得唔需要買好勁既CPU
我個LINUX 同WINDOWS 入面係試WeB filtering / AAA Server / SNMP poller
佢地隻隻閒閒地都要4GB ram ,因為我試野, 所以先CUT 緊一半, EVEN用1GB去頂下
所以都唔好話唔食CPU, 不過RAM就當然更食啦

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:30 發表
但係驚你玩玩下會後悔,諗清楚先好
會有乜野問題?

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-26 23:36 發表

hard disk bandwidth req. 大好多
已經撥左一隻獨立碟去畀佢玩啦.
唔通買SAS咩...

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-26 23:44 發表

我自家server用raid5有以下結果
注: 無行 VT

如果你行多幾隻win ser應該唔夠力
RAID 5 唔會令你部機個performance 好, 尢其係如果行disk i/o intensive 既app (e.g. SQL)就梗家唔好
正常係行RAID 1 或者RAID 10, 不過家用邊有得咁豪呀...

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:48 發表

我意思係諗清楚係咪真係無需要用到PCI passthrough
因為Z77 chipset唔支持PCI passthrough
我睇過少少, 所謂PCI passthrough 即係可以畀VM私有化D hardware resources
" PCI passthrough allows guests to have exclusive access to PCI devices for a range of tasks. PCI passthrough allows PCI devices to appear and behave as if they were physically attached to the guest operating system." (From Fedora)

我又唸唔到有幾大分別...

搵到華碩個塊啦.
不過都係MATX ? 雖則無乜問題, 不過我想問Q77要幾錢左右, 我見好多地方都冇出價

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-27 00:06 發表

~1K? 你參考番INTEL個價加多幾百應該差唔多啦
香港有冇門市會有 ?
咁Intel 個張幾錢?

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-27 00:09 發表

我果塊Intel DQ77MK $1150
但係都幾多古怪野
如果華碩仲要加幾百, 咁咪同一塊Z77 mid range既差唔多...

Q77 係咪得以下幾間有?
Asrock
Asus
Gigabyte
Intel

你地會點排?

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-27 00:45 發表

而家Gigabyte啲板 , 我一望落去 ... 硬係奇奇怪怪空洞洞咁 ...
真係咁差?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-27 01:05 發表
BIOS有時寫得唔好, 乜都係假
你指GA BIOS 寫得唔好?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-27 01:11 發表

咁就真係一個個case啦
我用緊個塊P35用落又冇乜事

引用:
原帖由 lctang 於 2012-7-27 11:33 發表
買到 i7 就 i7 , 依家好多野都 support HT
都係等趺價, 又或者到時搵2手, trade 鬼左粒i5
Send左EMail 去問Synnex同漢科個兩塊MB, 唔知會唔會覆我EMail呢?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-7-27 12:07 發表
400r 好呀

唔玩HCG-520M??
打少左...
不過用唔到400r, 個case 太高.. 要搵個 H同D within  19吋.