[硬件] 求砌機config ,$5000 左右, intel (有初步 config, 求意見)

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:30 發表

ASUS都有塊Q77既板
但香港應該無得賣
基本上得返Intel板
同埋你玩ESX既話可能會有d麻煩,佢好似唔支持Intel DQ77MK其中一張onboard NIC

如果你肯定唔需要PCI passthrough,Z77會多好多選擇~
但係驚你玩玩下 ...
要要的話就打個電話同漢科吹吹水

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:35 發表
同埋初步睇
剩係行兩個Server 2008同埋1個Linux
唔計VM裡面有無行咩特別applications
我覺得個loading唔會真係好大
我都覺得唔需要買好勁既CPU
hard disk bandwidth req. 大好多

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:43 發表

已經撥左一隻獨立碟去畀佢玩啦.
唔通買SAS咩...
我自家server用raid5有以下結果
注: 無行 VT

如果你行多幾隻win ser應該唔夠力
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:49 發表

RAID 5 唔會令你部機個performance 好, 尢其係如果行disk i/o intensive 既app (e.g. SQL)就梗家唔好
正常係行RAID 1 或者RAID 10, 不過家用邊有得咁豪呀...
因為我係行LINUX RAID5 , 同埋受硬碟數量限制 , 又要做VM , 又要做WEB SER , 局住咁SET

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:52 發表

我睇過少少, 所謂PCI passthrough 即係可以畀VM私有化D hardware resources
" PCI passthrough allows guests to have exclusive access to PCI devices for a range of tasks. PCI passthrough allows PCI devic ...
NETWORK LOADING 好好多 ...
插INTEL卡既話多好多玩法(詳細要等YCST介紹)

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 00:04 發表
搵到華碩個塊啦.
不過都係MATX ? 雖則無乜問題, 不過我想問Q77要幾錢左右, 我見好多地方都冇出價
~1K? 你參考番INTEL個價加多幾百應該差唔多啦

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-27 00:05 發表

要個別server級數既NIC先支持SR-IOV
但係成千蚊一張,我就玩唔起啦~
咁又係 , 買o左SSD再買佢好啲

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 00:08 發表

香港有冇門市會有 ?
咁Intel 個張幾錢?
請致電漢科訂貨

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 00:11 發表

如果華碩仲要加幾百, 咁咪同一塊Z77 mid range既差唔多...
引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-27 00:12 發表

Q77呢d冷門野係咁架啦
Q77 粒chip同Z77差唔多價 ...

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-27 00:31 發表
Intel > Asus > Asrock > Gigabyte
我自己咁排
Asus > Asrock > Intel > Gigabyte

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-27 00:39 發表

gigabyte咁差
而家Gigabyte啲板 , 我一望落去 ... 硬係奇奇怪怪空洞洞咁 ...

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-27 01:02 發表

佢網站又吹到好好o既,睇住佢d matx板又講到幾耐用幾耐用,又固態電容
宣傳邊個唔講到自己天下無敵

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-28 17:22 發表
漢科EMAIL覆左我話冇代理Q 系列主機板
代訂可唔可以?

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-28 17:39 發表

我之前就訂板的事問候過佢地…………
佢本身冇carry的型號通常都唔會單獨幫你,除非你要到五至十塊………
即係想用既話就要過對面搞團購啦?

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-28 18:15 發表

睇見咁既"點線" 都知道代理反應唔多好..
我有再問可唔可以代訂, 佢未覆,
聯強到而家都未覆

有冇得直接搵ASUS 訂呢?
N年對面咪試搞有人搞團購冷媽12CM LED FAN既
果陣有人直接mail冷媽 , 佢都係叫人搵漢科傾