[軟件] 如果唔加RAM(不超過4GB), 轉64BIT OS冇咩著數?

如果唔加RAM(不超過4GB), 轉64BIT OS冇咩著數?

如果唔加RAM(不超過4GB), 轉64BIT OS冇咩著數?

多唔多兄弟姊妹用緊64BIT OS

無著數, 仲會有反效果(比32bit仲慢)

無著數

4G 行 64bit 都慢慢地...

少RAM無著數,
因為行32-bit 程式時反而要行多層WOW

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011/2/23 11:26 發表

多唔多兄弟姊妹用緊64BIT OS
唔多過 4GB 既話 唔需要轉
好似我依家個 case
部機行 64bit , 但係唔support >4GB 都唔知整 64bit 黎做乜
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2011-2-23 11:40 發表

唔多過 4GB 既話 唔需要轉
好似我依家個 case
部機行 64bit , 但係唔support >4GB 都唔知整 64bit 黎做乜
等緊官方出整合版iso...重新format..........唔知用返舊hdd 定買ssd轉好

引用:
原帖由 lctang 於 2011-2-23 11:31 發表
4G 行 64bit 都慢慢地...
真的嗎? 咁剛剛好4GB,都係應該用32bit??
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2011/2/23 11:47 發表

真的嗎? 咁剛剛好4GB,都係應該用32bit??
建議行 32bit
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-2-23 11:45 發表

等緊官方出整合版iso...重新format..........唔知用返舊hdd 定買ssd轉好
SSD

一部用 6G 一部用4G, 感覺上慢左...

其實,64bit未必用得番哂32bit用果d software,有乜so?
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2011-2-23 12:07 發表
其實,64bit未必用得番哂32bit用果d software,有乜so?
多ram咪有so
好多大型軟件都一定有64bit版本, 係多ram既情況下, 64bit一定比32bit優勝

引用:
原帖由 lctang 於 2011-2-23 11:58 發表
一部用 6G 一部用4G, 感覺上慢左...
64bit 係慢D, 大約 1.3 左右
不過多左 Ram, 有時又快番

引用:
原帖由 ngotto 於 2011-2-23 11:54 發表

SSD
SSD, 3年歸西?!