[硬件] 以前的月經問題 -- itx底板推介

回復 14# bebird 的帖子

會呀

raw野靠晒部枱机架

引用:
原帖由 tamalemon 於 11/7/2013 19:18 發表
會呀

raw野靠晒部枱机架
suggest i3 or above

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-11 19:24 發表

suggest i3 or above
Go i5

引用:
原帖由 qcmadness 於 11/7/2013 21:20 發表

Go i5
Sure good if he can pay $2k (cpu + mb)

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-11 22:00 發表

Sure good if he can pay $2k (cpu + mb)
不過舊的platform, Intel轉得咁快, 逼你換platform

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-11 22:00 發表

i5 我恐怕唔止2k

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-7-11 22:01 發表

不過舊的platform, Intel轉得咁快, 逼你換platform
其實,我舊年去過腦場睇,見仲有不少1156板賣,仲大安旨意。 早知比人凃汰得咁快,就當時升呢啦

之不過每兩年轉一次實在有D離譜

引用:
原帖由 tamalemon 於 11/7/2013 22:40 發表

其實,我舊年去過腦場睇,見仲有不少1156板賣,仲大安旨意。 早知比人凃汰得咁快,就當時升呢啦

i5-3330 $1379
Get any B75 or some H77 mb

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-7-11 22:36 發表

i5 我恐怕唔止2k
唔駛

唔係Haswell唔駛

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-7-11 22:40 發表
明年仲有無1155都成問題

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-7-11 22:54 發表

明年仲有無1155都成問題
下?家下如果呢2K除時又比人換socket?

咁就DIY市場冇晒引...

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-11 22:45 發表

i5-3330 $1379
Get any B75 or some H77 mb
我就咁check d asrock, giga itx板,似乎冇乜6Xsata板

就算我買1155 cpu, 都只係得部份最貴的itx板插得六隻硬碟

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-7-11 23:48 發表
下?家下如果呢2K除時又比人換socket?
咁就DIY市場冇晒引...
所以而家唔多人砌機

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-7-11 23:52 發表
我就咁check d asrock, giga itx板,似乎冇乜6Xsata板
就算我買1155 cpu, 都只係得部份最貴的itx板插得六隻硬碟
你budget幾多先

itx板, $7xx先係中價

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-7-11 23:57 發表

你budget幾多先

itx板, $7xx先係中價
同我當年買1156 itx年代差不多,果時一千以上先叫貴, 一千以下叫實惠,平過六百要番大陸。

我只係覺得,我現存6隻2T及lian li機箱,冇6x itx板配。 就算有,頂級一點H87 itx又要配1150 cpu?

似乎,連zotac呢庭牌子都冇再出6x sata板。 仲應該唔應該堅持砌itx, 堅持砌機呢?