[電子電玩] [模擬城市]美東4~吹部城~QC Land

引用:
原帖由 siupy 於 2013-3-14 08:13 發表

我個新城
6間CPU廠
2間電視廠
2個貿易港
現金3百萬
我唔知起港可以裝多咁多貨,個火車站點起?
我起左機場..但火車條鬼係同cpu廠係一東一西,唔知點算
引用:
原帖由 alextamly 於 2013-3-14 10:41 發表

我重欠債十幾萬...雖則1個月有1K左右收入....50K人口唔太塞車...(夜晚放工就會塞...塞到第二朝返工又唔塞喎...奇怪...不過最慘係放工塞完返到屋企就要出門口返工... ...
哩樣我都見過,塞車塞到5點am先番到屋企

引用:
原帖由 toby 於 2013-3-14 10:43 發表

我唔知起港可以裝多咁多貨,個火車站點起?
我起左機場..但火車條鬼係同cpu廠係一東一西,唔知點算

哩樣我都見過,塞車塞到5點am先番到屋企
先起貿易港
再響附近起火車軌
就可以起火車貨運站(響貿易港入面加)
我都隔好遠
拉火車軌過去就得
最重要係CPU廠響貿易港附近
運送資源不受塞車影響

引用:
原帖由 alextamly 於 2013-3-14 10:41 發表

我重欠債十幾萬...雖則1個月有1K左右收入....50K人口唔太塞車...(夜晚放工就會塞...塞到第二朝返工又唔塞喎...奇怪...不過最慘係放工塞完返到屋企就要出門口返工... ...
你D市民仲慘過做奴隸
減少十字路口可改善塞車

引用:
原帖由 siupy 於 2013-3-14 11:03 發表

先起貿易港
再響附近起火車軌
就可以起火車貨運站(響貿易港入面加)
我都隔好遠
拉火車軌過去就得
最重要係CPU廠響貿易港附近
運送資源不受塞車影響 ...
有冇睇過我城,中間係住宅..不過都要炸嫁啦,都唔洗咁多人..
大學我好似研究緊差佬個部監視車車
起左直昇機冇乜用

引用:
原帖由 toby 於 2013-3-14 11:07 發表

有冇睇過我城,中間係住宅..不過都要炸嫁啦,都唔洗咁多人..
大學我好似研究緊差佬個部監視車車
起左直昇機冇乜用
唔記得左
學我咁火車走外圍得唔得??
夠唔夠錢洗
洗唔洗俾20萬你頂住先

引用:
原帖由 siupy 於 2013-3-14 11:04 發表

你D市民仲慘過做奴隸
減少十字路口可改善塞車
減無可減.....可能係住宅區o係最入....
如果ai好d的話...我估唔會咁...一入城就分左中右...住宅/學校走左邊就最正..但佢死都要行正中....係都要同商業區塞過你死我活....大家路程一樣...彎位一樣多...

引用:
原帖由 siupy 於 2013-3-14 11:16 發表

唔記得左
學我咁火車走外圍得唔得??
夠唔夠錢洗
洗唔洗俾20萬你頂住先
今晚番去睇下先,佢好大起大落囉,有時有50萬,+幾k/hr
有時又蝕到隻野咁,借曬3個十萬都唔掂

引用:
原帖由 toby 於 2013-3-14 11:37 發表

我覺得人口控制好重要....所以我唔俾咁多地佢地起屋...慢慢收入定左d...先俾多幅地佢地住...因為人一多...好多問題都一齊浮出o黎....

引用:
原帖由 toby 於 2013-3-14 11:37 發表

我舊城就係咁
係咪塞車影響出口?

引用:
原帖由 siupy 於 2013-3-14 08:11 發表

果個可能係我朋友
佢無啦啦彈左出game
你個fd設計好正

引用:
原帖由 alextamly 於 2013-3-14 11:22 發表

減無可減.....可能係住宅區o係最入....
如果ai好d的話...我估唔會咁...一入城就分左中右...住宅/學校走左邊就最正..但佢死都要行正中....係都要同商業區塞過你死我活....大家路程一樣...彎位一樣多... ...
單程分义路引走?

引用:
原帖由 小童 於 2013-3-14 13:03 發表

你個fd設計好正
規劃麻麻o者

引用:
原帖由 小童 於 2013-3-14 13:04 發表

單程分义路引走?
我個城一入就一個十字....
左面學校同住宅..
中間商業
右面工業....
住宅有路直去返工商業區...咁就唔駛下下都塞晒o係公路入口....
但佢地好多時都係一入城就直入到尾...再入住宅....咁攪到商業區勁多車塞入住宅區....反而學校o個條路就勁少車....真係想set唔俾佢地uTurn同單向行走....

引用:
原帖由 alextamly 於 2013-3-14 13:42 發表

我個城一入就一個十字....
左面學校同住宅..
中間商業
右面工業....
住宅有路直去返工商業區...咁就唔駛下下都塞晒o係公路入口....
但佢地好多時都係一入城就直入到尾...再入住宅....咁攪到商業區勁多車塞入住宅區 ...
佢地只會揀最近果條路
試下用迴旋處