[智能電話] iphone你地鍾意白色定黑色

引用:
原帖由 cainester 於 2011-11-5 10:46 發表

即係你覺得電話唔應該用
我意思係唔好成日一見新野就要換...
我部電話用左7,8年...打得聽得MSG得...我又唔上網..又對D APP無特別興趣...對呢分鍾既我黎講..無買新電話必要
如果假設我要為跟風而跟風..一年換一次電話..一個平均3000計...即係話單係電話方面..我呢7年至製造少左7舊電子垃圾(電子垃圾係屬於高毒性難分解垃圾)..節省21000蚊

呢D野好個人...正如我個妹去親超市一定要開車去...我堅決要行路去咁解...無對或錯....不過睇住氣候變異..冰川多左條新裂痕...東南亞大水災份上...出果一分力未當日行一善

引用:
原帖由 lorym 於 2011-11-5 10:46 發表

妳地賠左幾多錢?
講完價都5萬..無計公安出SHOW $$$$
大陸做廠就好似住偽豪宅緊........成日交埋D"政府雜費"..用果陣又要再比$

引用:
原帖由 Lily 於 2011-11-5 11:00 發表

我部電話用左7,8年...打得聽得MSG得...我又唔上網..又對D APP無特別興趣...對呢分鍾既我黎講..無買新電話必要
如果假設我要為跟風而跟風..一年換一次電話..一個平均3000 ...
咁呢樣又同意既...
當玩具咁玩唔係幾好...起碼唔環保先

黑色有黑色好
白色有白色好

引用:
原帖由 cainester 於 2011-11-5 11:11 發表

咁呢樣又同意既...
當玩具咁玩唔係幾好...起碼唔環保先
當玩具咁玩就未必...唔少出於群眾壓力/羊群心裡...D商家正正就係狂攻呢個弱點
特別香港人一般少自主性同獨立思考...人地興麥就一窩瘋去跟...人地一唔興又一窩瘋去甩
如果唔同流就話唔合群...最好大家著同一種衫同一個袋同一個電話

引用:
原帖由 Lily 於 2011-11-5 11:25 發表

當玩具咁玩就未必...唔少出於群眾壓力/羊群心裡...D商家正正就係狂攻呢個弱點
特別香港人一般少自主性同獨立思考...人地興麥就一窩瘋去跟...人地一唔興又一窩瘋去甩
如果唔同流就話唔合群...最好大家著同一種衫同一 ...
呢樣野我真係諗都未諗過
可能係代溝

引用:
原帖由 cainester 於 2011-11-5 11:26 發表

呢樣野我真係諗都未諗過
可能係代溝
睇FB就知......D人會成日SHOW去P D相HIGH TEA做尚等人..新電話新相機新名牌手袋...所謂市場設定既優質生活/我活得比大家更好
呢D野我都做過亦可能做緊(每個人多多少少會做...但有D人好似特別為左呢D市場設定而活)
唯一可以處於道德高位獨善其身就只有設計呢D市場設定既人....因為我地就好似D FREE RANGE 走地雞咁...以為自己好自由其實日日生蛋餵果D世外高人

引用:
原帖由 Lily 於 2011-11-5 11:00 發表

如果假設我要為跟風而跟風..一年換一次電話..一個平均3000 ...
你扔去堆填區就話製造垃圾
放去鴨記就唔會

引用:
原帖由 siupy 於 2011-11-5 11:39 發表

放去鴨記就唔會
你真係未見過D有$人掉部一年機落垃圾桶

引用:
原帖由 Lily 於 2011-11-5 12:19 發表

你真係未見過D有$人掉部一年機落垃圾桶
不如比左我啦

極力支持大叔,唔為自己著想,都為自已子女諗下。
longhai大火雞 (^o^)
大埔空姐空埔大
長洲賓客賓洲長

引用:
原帖由 siupy 於 2011-11-5 11:39 發表

放去鴨記就唔會
咁咪又係縮短product cycle......that's the same