[硬件] 求砌機config ,$5000 左右, intel (有初步 config, 求意見)

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 22:24 發表
因為用唔盡粒U ?
HT對VM唔一定係幫助

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 22:28 發表

HT對VM唔一定係幫助
唔知呀.. 佢地用ESXi 再唔知點..
做IT既, 可能有自己見解吧, 不過HT冇用都可以閂左佢既.

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 22:14 發表
岩岩抺完塵
部機又好似無乜野, 不過都係睇定無死...
部機07年11月買, 塊motherboard用到而家.
唔緊要,我想整部機做埋testing機遮!

引用:
原帖由 alextamly 於 2012-7-26 22:38 發表

唔緊要,我想整部機做埋testing機遮!
我怕你有排等..
而家係個機箱死FAN, 真係"等"收_..

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 22:40 發表

我怕你有排等..
而家係個機箱死FAN, 真係得收_..

引用:
原帖由 alextamly 於 2012-7-26 22:51 發表

我打錯字, 應該係"等" 唔係得...

呢2晚通宵開機會開開下reboot.
之後掃完塵又發覺死左機箱FAN, 而家真係等收_...

我個LIST,唔知AMD RAM 1333 4GB 一條幾錢,唔知砌唔砌夠16GB好,同埋HDD,到底應唔應該買2TB,如果唔係就會買返WD BLUE 1TB唔買日立,底板 DISPLAY CARD,都唔知揀得o岩唔o岩

Hitachi Deskstar HDS723020BLA642 2TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
數量:1         價錢: HK$ 895       
ASRock A75 Pro4-M AMD A75,DDR3,Socket FM1 (APU),USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
數量:1         價錢: HK$ 659       
AMD Athlon II X4 651K 3.0GHz CPU [Socket FM1] AD651KWNGXBOX 盒裝
數量:1         價錢: HK$ 589       
ANTEC HCG520 High Current Gamer 520W 80Plus Bronze 火牛
數量:1         價錢: HK$ 540       
SilverStone 精準系列 PS07B 黑色 Micro 直立式機殼
數量:1         價錢: HK$ 590       
Plextor PX-890SA 24X DVD Writer /SATA 盒裝
數量:1         價錢: HK$ 195       
MSI微星 DI-R7770G1 HD7770 DVI/HDMI/DP Armor FAN 1GB GDDR5 顯示卡
數量:1         價錢: HK$ 970       
總數量: 7        總數: HK$ 4438

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 13:55 發表
PCI passthrough 又好似唔太需要..
不過ASUS 同GIGA 都好少 Q77 motherboard

我自己偏好gigabyte,不過D人話好似質素差左好多, 呢期有冇好既板推介

不過budget 好似唔夠買I7, 可能要焗住買I5 ...
ASUS都有塊Q77既板
但香港應該無得賣
基本上得返Intel板
同埋你玩ESX既話可能會有d麻煩,佢好似唔支持Intel DQ77MK其中一張onboard NIC

如果你肯定唔需要PCI passthrough,Z77會多好多選擇~
但係驚你玩玩下會後悔,諗清楚先好

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:30 發表

ASUS都有塊Q77既板
但香港應該無得賣
基本上得返Intel板
同埋你玩ESX既話可能會有d麻煩,佢好似唔支持Intel DQ77MK其中一張onboard NIC

如果你肯定唔需要PCI passthrough,Z77會多好多選擇~
但係驚你玩玩下 ...
要要的話就打個電話同漢科吹吹水

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-26 23:25 發表
我個LIST,唔知AMD RAM 1333 4GB 一條幾錢,唔知砌唔砌夠16GB好,同埋HDD,到底應唔應該買2TB,如果唔係就會買返WD BLUE 1TB唔買日立,底板 DISPLAY CARD,都唔知揀得o岩唔o岩

Hitachi Deskstar HDS723020BLA642 ...
暫時唔駛16GB

同埋初步睇
剩係行兩個Server 2008同埋1個Linux
唔計VM裡面有無行咩特別applications
我覺得個loading唔會真係好大
我都覺得唔需要買好勁既CPU

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:31 發表

暫時唔駛16GB
下年隻Simcity,唔知點

MSI display 冇問題嗎,HIS又會唔會好D
asrock塊板又ok嗎,定係唔洗買咁貴都得

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-26 23:36 發表

下年隻Simcity,唔知點

MSI display 冇問題嗎,HIS又會唔會好D
asrock塊板又ok嗎,定係唔洗買咁貴都得
8GB以上已經玩死好多機, 機會唔大

你有需要onboard 3頭?

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:35 發表
同埋初步睇
hard disk bandwidth req. 大好多

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:35 發表
同埋初步睇
我個LINUX 同WINDOWS 入面係試WeB filtering / AAA Server / SNMP poller
佢地隻隻閒閒地都要4GB ram ,因為我試野, 所以先CUT 緊一半, EVEN用1GB去頂下
所以都唔好話唔食CPU, 不過RAM就當然更食啦