[硬件] Intel 趕絕 AMD 了 = =

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-5 23:18 發表

SB-E好似最高先unlock =.=
不過SB-E 流傳oc能力好強...睇黎最top個粒intel拎佢黎同980x 990x睇齊

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-9-5 23:23 發表

不過SB-E 流傳oc能力好強...睇黎最top個粒intel拎佢黎同980x 990x睇齊
點會唔睇齊, 一齊12 thread...

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-5 23:24 發表

點會唔睇齊, 一齊12 thread...
所以價錢 應該差唔多,運算能力

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011/9/5 23:22 發表

HD7000 series VLIW4
係喎, 依家 APU 都用 HD5000 + HD6000 Hybrid
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-9-5 23:25 發表

所以價錢 應該差唔多,運算能力
呢個價位, AMD費事同你鬥

粒chip成本唔低, volume又低

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-5 23:27 發表

呢個價位, AMD費事同你鬥

粒chip成本唔低, volume又低
鬥唔起.
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-6 00:02 發表

鬥唔起.
market gimmick only
拎個名無乜用下話

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-6 00:08 發表

market gimmick only
拎個名無乜用下話
咪話,Workstation應該有唔少市場.
X未必會買,但3920/3820就....
況且只係係Xeon條線到分DD過來遮.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-6 00:13 發表

咪話,Workstation應該有唔少市場.
X未必會買,但3920/3820就....
況且只係係Xeon條線到分DD過來遮.
係根本係xeon分過來
workstation唔算大market

而家最大, 點都係notebook

引用:
原帖由 teasee 於 2011-9-5 13:15 發表

都唔係 o既 .
仲有成堆賤價 fm1 itx 板出緊 . . .
你夠唔夠薑做多一兩水團購 cpu 呢  
唔夠薑! ...就要離開香港! 留番俾D 後生仔

老實講 AMD CPU U 系 都被 INTEL CPU 慢慢侵食屎場!去到無得賺!   250U 你用過就知.. 一定唔夠 INTEL 新呢粒好秋!及慳電

第一誌願移民反大陸!
--------------------------------
誰都知道錢能生錢,我們所積累起來資產透過運作,
就能夠不斷帶來現金收入

我真係好衰既者
N 記d FUD , 真係太容易認出啦
來來去去又係個幾隻 THE WAY

大佬 你 FUD 都搵d 有趣d 既野寫下啦
你寫 CUDA 加速又好 , PhysX 又好 , Bluray-3D 又好 , 呢d 你 N 記強處
可以 無得駁

Discrete Graphic  "GT430" / GTX550Ti VS Integrated Graphic (GPU) HD6550D
請打手寫都唔好寫得咁低手啦

天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 愚生 於 2011/9/6 00:22 發表

唔夠薑! ...就要離開香港! 留番俾D 後生仔

老實講 AMD CPU U 系 都被 INTEL CPU 慢慢侵食屎場!去到無得賺!   250U 你用過就知.. 一定唔夠 INTEL 新呢粒好秋!及慳電 ...
Intel 好抽得咩?
2600K @ 5GHz 試過啦 , 不外如是
- SuperPI 好快? 哦 , 我部機唔係淨係全日用黎跑 SuperPI
- 3DMark 好高分 ? 下? 有咩用? 打 WR 又無你分 , 打 Local 又無你分 , 咪玩啦!
- 好勁 , Air cooling 5GHz 穩跑!!! 係呀 , 試過玩過成日添 , 咁又點? 我既用途你比 10GHz 我都唔會快左喎

2600K  $24xx + ROG Z68 $3xxx  -  Bulldozer ($2500?) + Crosshair V Formula *$19xx
差價夠我買隻 128GB Crucial M4 SSD  或者 搭張 GTX560
肯定爽過你用 2600K + Z68 @ onboard HD3000 行 HDD 啦

當然, 如果你會用到
- QuickSync
- 軟件需要大量單線程運算 能力
- 細細部 ITX , 要低功耗之餘又要高效能

Sandy Bridge 好適合你既用途

我唔係無話過叫人買 Core i5-2400 或者 H61 + Pentium G 喎

天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2011-9-6 00:49 發表

Intel 好抽得咩?
- SuperPI 好快? 哦 , 我部機唔係淨係全日用黎跑 SuperPI
- 3DMark 好高分 ? 下? 有咩用? 打 WR 又無你分 , 打 Local 又無你分 , 咪玩啦!
- 好勁 , Air cooling  ...
之後要 RMA

引用:
原帖由 lctang 於 2011/9/6 00:55 發表

之後要 RMA
玩完之後 縮左咪 RMA 比 Intel
反正 Intel Sponsor 比賽既
都預左你地超到爆

個日 都係我唔好 , 叫 Tommi 唔好咁重手
早知臨完之前 1.7V VCore    (笑)
老老實實 , 到依家 我都係過唔到自己, 超到電死 U 我真係做唔出, 太黑心了
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2011-9-6 00:49 發表

Intel 好抽得咩?
- 好勁 , Air cooling  ...
係張ROG呃錢遮,又係Intel錯囉,俾華碩出塊咁貴既板.

試下兩塊板一樣價,睇下邊Set賣得多?

要低功耗之餘又要高效能,同樣適用於大機架.