[硬件] 升級n部曲...第五步以後可以唔駛理住...

引用:
Originally posted by BeleBala at 2006-8-25 12:13:

計計下俾我計左月慳 $170 出黎
300W / 24x7都係$200一個月, 點慳$170呀

引用:
Originally posted by BeleBala at 2006-8-25 12:12:

又黎
好地地換乜鬼

引用:
Originally posted by qcmadness at 25/8/2006 12:14:

300W / 24x7都係$200一個月, 點慳$170呀
只計我部電腦 : 400(耗電量)/0.7(efficiency)*12(開機時間)*30(一個月)/1000

我屋企個個月都接近 $2500 電費(呢 d 日子開冷氣又成日起屋企係咁, 間屋又大 .__.)
如果電費 $2500 即係每度電係一毫(港燈)即係*1 = $205
85% efficiency = $169

換一部 desktop 的火牛, 再 cut 一部 desktop, cut 一部 notebook, 七除八減咪走左 $170 出黎 (當然俾阿媽睇就作大左少少 .__. 總括而言都可以慳 ~$130 以上)

[ Last edited by BeleBala on 2006-8-25 at 12:27 ]

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 25/8/2006 12:15:

好地地換乜鬼
慢慢用自己 d 零用換 je, Vista wor
仲有換完部電腦又少幾十 W十蚊十蚊電費咁去都幾襟計

引用:
Originally posted by BeleBala at 2006-8-25 12:26:

慢慢用自己 d 零用換 je, Vista wor
仲有換完部電腦又少幾十 W十蚊十蚊電費咁去都幾襟計
Vista 晒氣啦 ... 係用都等佢個 64bit 啦 ...

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 25/8/2006 12:27:

Vista 晒氣啦 ... 係用都等佢個 64bit 啦 ...
換 E6600 咪 64bit
去到年尾至下年架喇呢 d 野
所以我冇計得咁盡費事晒我時間

引用:
Originally posted by BeleBala at 2006-8-25 12:27:

換 E6600 咪 64bit
去到年尾至下年架喇呢 d 野
所以我冇計得咁盡費事晒我時間
E6600 都唔多夠 ... 順 ...
我意思係 ... 如果要用 Vista ,起碼要用佢個 64bit 版 ,而且 Core2Duo 既 64bit 效能 ...

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2006-8-25 12:30:

我意思係 ... 如果要用 Vista ,起碼要用佢個 64bit 版 ,而且 Core2Duo 既 64bit 效能 ...
都算無performance hit既

引用:
Originally posted by BeleBala at 25/8/2006 12:25:

只計我部電腦 : 400(耗電量)/0.7(efficiency)*12(開機時間)*30(一個月)/1000

我屋企個個月都接近 $2500 電費(呢 d 日子開冷氣又成日起屋企係咁, 間屋又大 .__.)
如果電費 $2500 即係每度電係一毫(港燈)即係 ...
我計得好盡架...
如果全部跟我計劃做, 阿媽做野冇咁辛苦
(佢而家 d 文件堆到遮住個 mon, 要用個人去遷就個 mon, 上次接床禁突然痛到動唔倒 =.=)
配合埋部 notebook 又可以用 Dual Mon, 最岩佢, 成日都要左 copy 右 copy, 對照呢樣果樣

阿哥部電腦又唔知壞咩...基本上買張靚 d ge display 同 mon (20-22" wide) 都可以禁住佢因為我部電腦勁 d 而產生的妒忌感 (佢會覺得老豆老母錫我多過佢)

引用:
Originally posted by qcmadness at 2006-8-25 12:31:

都算無performance hit既
效能增長得果少少 ... 無 P4系 既咁大

引用:
Originally posted by BeleBala at 2006-8-25 12:32:

我計得好盡架...
如果全部跟我計劃做, 阿媽做野冇咁辛苦
(佢而家 d 文件堆到遮住個 mon, 要用個人去遷就個 mon, 上次接床禁突然痛到動唔倒 =.=)
配合埋部 notebook 又可以用 Dual Mon, 最岩佢, 成日都要左 c ...
FULL LOAD 又用多 D 電 ,咁你點計盡 ,唔通一日 24小時都 KEEP 住 IDLE 咩

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2006-8-25 12:32:

效能增長得果少少 ... 無 P4系 既咁大
同架構有關......

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 25/8/2006 12:30:

你真係講得好誇張...=.=

引用:
Originally posted by qcmadness at 2006-8-25 12:33:

同架構有關......
我忽然覺得 ... K8L 先係我最值得等既 CPU

引用:
Originally posted by BeleBala at 2006-8-25 12:33:

你真係講得好誇張...=.=
睇咁多資料 ... 自己又用過 ...