[硬件] 升級n部曲...第五步以後可以唔駛理住...

升級n部曲...第五步以後可以唔駛理住...

我而家想換左個火牛先...
1.多一個 DVD Writer, Pioneer 好定 LG 好? 又想趁電腦節 d 野好似好平咁屈一屈阿媽, 要高質高速, 最好有 LightScribe 果 d(雖然我到而家都冇 LightScribe 碟)

2.TV Card, 唔知點解對 Winfast PVR2000 情有獨鐘 =.=\'\', 不過呢個唔係一定要有, 睇阿媽電腦節點...

3.火牛, 80% or above efficiency, 當然越高越好, 有 Cable Management (想d線靚d),靜, 最好有 LCS 添(關機後三分鐘繼續供電給風扇) 但係我查唔倒 Tagan Easycon XL 的資料...又唔知香港有冇賣, 幾錢...又搵唔倒其它牌子可選...呢個會自己買左個 Delta 再補零用錢換...450W 至 500W 鬆 d 夠

Delta : 嘈到癲, 70% efficiency, 所以唔換 80% 或以上唔係好對得住自己, 75% 慳倒唔多電費 (我想每月有 ~$100 的分別), d 線又長又多, AWG18 線嫌佢唔夠 AWG16 粗, PCI-E 6pin 唔夠長 =.=\'\', 哈哈...以上意見唔好起我賣緊果陣話俾人知 XDD

4.底板, 諗唔倒 DQ6 定 P5B 好, 好似話 DQ6 對 Ram 個 CL 係呃人, 話 CL3 其實 CL4, 又拖慢 CPU 速度去推高個頻率, P5B 都好似係差唔多...唔知點好, 不過都應該係去到聖誕節的事, 自己搞掂

[size=-9]5.CPU, 換左P965點可以唔換Conroe = =, 希望可以係E6600, 超上 333x9 扮 Xeon Woodcrest 3GHz XDD, 新年/復活節, 自己搞掂, 再唔係新年起 d 利是度吞少少 =.=

6.DDR2-800 2G Kit, 以行倒 DDR2-667 @ 3-3-3-8 或更強為目標, 復活節/生日, 都係諗住自己搞掂

7.Windwos Vista, 當然希望唔駛錢 XDDD

8.Mon,期待 Dell 24" 跌穿 $4000-$4500, 有新 Revision, 或者有同價位, 同尺寸的產品推出,努力 d 讀書咁呢個 Mon 都可以話一定唔駛跳票, 又用少少成績換取 d 貴野...可謂唔貴都唔叫阿媽買, 其實而家都幾頂唔順 1024x768 =.= 07 Summer?

9.Display Card, 6800GS會唔會唔夠推 1600x1200 呢, 講到咁遠, 到時 GeForce 8 都出 lu

其實目標以相若/更低的電費獲得最佳效能, 當然, 搬去九龍新界用中華電力都係一個唔錯的選擇 XDDD,
就係咁一部電腦就可以叫做換晒 -_____-
其它唔係主題我將佢縮細左, 唔好插我 -______-
其實最唔滿意就係比人食電, 但係效能都同耗電量不成正比,
俾人拋開九丈遠 =.=\'\'

1. Pioneer

2 / 3 唔答

4. 唔換好過

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 23/8/2006 22:34:
1. Pioneer

2 / 3 唔答

4. 唔換好過
型號 -___-

點解 .__.

引用:
Originally posted by BeleBala at 2006-8-23 22:37:

型號 -___-

點解 .__.
未係最佳升級時候

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 23/8/2006 22:58:

未係最佳升級時候
=.=???

PSU is Seasonic S12-600 no doubt.

No cable management. But Seasonic is VERY QUIET AND VERY COOL. No need LCS.
Efficiency is >80% @ 50C

引用:
Originally posted by Richteralan at 24/8/2006 02:08:
PSU is Seasonic S12-600 no doubt.

No cable management. But Seasonic is VERY QUIET AND VERY COOL. No need LCS.
Efficiency is >80% @ 50C
T_T 香港有嗎?? .__.

我剛剛賣左我個個

早響既賣比你

啊.......
我個Tagan TG480-U01仲係度.....
480W喔...雖然efficiency得73%, 不過好X靜喔

引用:
Originally posted by Richteralan at 24/8/2006 11:14:
啊.......
我個Tagan TG480-U01仲係度.....
480W喔...雖然efficiency得73%, 不過好X靜喔
差果 3% 咁多多 T_T

引用:
Originally posted by BeleBala at 2006-8-24 11:32:

差果 3% 咁多多 T_T
就算你有%90 efficiency, 一個月電費都唔會相差多過$50

兩個字,敗家

引用:
Originally posted by Totti at 2006-8-25 11:45:
兩個字,敗家

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 25/8/2006 11:52:

又黎

引用:
Originally posted by Richteralan at 24/8/2006 11:35:

就算你有%90 efficiency, 一個月電費都唔會相差多過$50
計計下俾我計左月慳 $170 出黎