[硬件] RX 480 Review

Finally decided to order one for ~2100 HKD:
at least it has ~100% gain in performance from my current AMD HD7950, plus I really only play GTA Online at 1080p.

Speechless
Perhaps they need a GCN of the GCN.

簡單分析一下,
其實個反應咁負面,主要係香港個價定高左,
落得返正價$1900左右,哩張係最高性價比的咭,同時間幾乎所有主流 game都做到1080p60,而價格亦門欖唔高,砌新機其實係好好的選擇。

但係如果已經用緊970打上,就當然冇乜驚喜;
到頭來係期望太大,並唔係佢産品定位有問題。(全世界,包括我,都想有奇跡)
對比下1070性價比唔差得遠,升級的話佢更為合理,係你想花幾多錢,買幾快而已。

個 over PCI-E spec問題可能有少少憂慮,不過其實你如果用過AMD超過下79x0,個 power consumption一樣係會過哂個 spec,而家上到16xW,安全上都未算過份,6-pin頂到120W,當然睇返 performance per watt就相對令人失望,Pascal完全係外星技術。

最後就要睇下1060生唔生性。

引用:
原帖由 Sandbo 於 2016-6-30 13:53 發表
簡單分析一下,
落得返正價$1900左右,哩張係最高性價比的咭,同時間幾乎所有主流 game都做到1080p60,而價格亦門欖唔高,砌新機其實係好好的選擇。

但係如果已經用緊970打上,就當然冇 ...
7950用家表示可能上1070算
480都係得970速度咁上下
480X可能都唔會快太多

引用:
原帖由 qcmadness 於 2016-6-29 21:51 發表

咁即係GCN有critical flaw
係孤Q寒ROP砍半...
等睇R9 485
"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

引用:
原帖由 KvCC 於 2016-6-30 15:15 發表

我都係用緊7950,之前都係想買1070,但一來暫時唔想花太多響上面,
二來長遠來講,唔知道VR,高解像度同 direct x12會對新咭要求點,而家有些少過度期咁,最後都係買480當睇定啲先,反正佢夠快俾1080p,而相對於7950都快左近一倍,平小小玩住先

引用:
原帖由 Sandbo 於 2016-6-30 01:53 PM 發表
簡單分析一下,

但係如果已經用緊970打上,就當然冇 ...
Maxwell真係幾高 efficiency ,去到Maxwell 3.0(Pascal)推頻都好出色

相反GCN會唔會變左做先天問題,唔大改都執唔正個落後ppw問題

引用:
原帖由 KvCC 於 2016-6-30 03:15 PM 發表

下一張已經係RX490 (Vega)
再唔改善就真係molamola

引用:
原帖由 BlackBird 於 2016-6-30 17:48 發表

係孤Q寒ROP砍半...
等睇R9 485
加兩倍 ROP 幫唔到啲咩掛 我估最多咪 1440p/UHD/4K 可能好睇啲
依家一喺 GF 太屎 一喺設計限制但又死都要推高個 engine clock

可能要多謝 GCN 4-stage ALU pipeline (Maxwell: 6 stages)
另外多謝 CEO cut budget 買 seamicro

如果我換卡都應該係換rx480
一嚟抵﹙4gb),二嚟1060實唔會平,三我張6850就快打殘

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2016-6-30 19:53 發表
如果我換卡都應該係換rx480
一嚟抵﹙4gb),二嚟1060實唔會平,三我張6850就快打殘
留意返,4GB 版的RAM慢15%左右,詳情可以睇返 Anandtech

GCN is dead

超到上1490mhz同980ti打和(FSE)
已經食成184watt

引用:
原帖由 qcmadness 於 2016-6-30 09:52 PM 發表
GCN is dead
唔係幾信會塞到張rx480 level嘅卡落project scorpio

定係個粒野已經係vega

而家等非公1070落返正價379USD ~ 3000HKD附近就可以出手