[電子電玩] [HIS] AMD RX-470 ICEQX2

引用:
原帖由 dom 於 2016-8-13 18:26 發表
轉試 RX 470
470真係好雞肋

引用:
原帖由 Sandbo 於 2016/8/15 03:03 發表

470真係好雞肋
你當係270個價位黎計唔算既, 480賣太平

引用:
原帖由 dom 於 2016-8-15 10:07 發表

你當係270個價位黎計唔算既, 480賣太平
性價比係 480 抵 D?
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

引用:
原帖由 pk1667 於 2016-8-15 11:29 發表

引用:
原帖由 pk1667 於 2016-8-15 11:29 發表

https://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/RX_470_STRIX_OC/26.html

尋晚試左少少 Windows 10 既test

Gaming  

由於 AoS 無減價 我未有購入
Company of Hero 2
Dawn of War II
World of Warship
War Thunder
Metro 2033 (Run 唔到 , 成日彈話咩 PhysX Launcher Error ...)
Fallout 4

3DMark

Video playback test (?)
有無建議??  H265 4K? H264 4K 我知播到 ...

評語 :
- Crimson 版 個 Control Panel 關於 Video playback  太少option  , 畫質設定,  
- 加入 WattMan (取代左 OverDrive?) 呢個 driver build-in OC/monitoring tools 幾好!!

天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

Video playback test (?)
有無建議??  H265 4K? H264 4K 我知播到 ...

搵 dead pool  4K BD-ISO / BDMV  (少於 100G)

引用:
原帖由 dom 於 2016-8-16 10:42 AM 發表
尋晚試左少少 Windows 10 既test

Gaming  

由於 AoS 無減價 我未有購入
Company of Hero 2
World of Warship
War Thunder
Metro 2033 (Run 唔到 , 成日彈話咩 PhysX Launcher Error ...)
Fallo ...
播片色水,detail好唔好得過前代?

見到X2 以為你玩CF

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2016/8/17 00:19 發表

播片色水,detail好唔好得過前代?
無得 set, 差過

點解唔用呢張

引用:
原帖由 dom 於 2016-8-17 04:57 PM 發表

無得 set, 差過
都唔明點解要收埋哂唔俾人set

HIS
RX-470 IceQ X2 版

只開箱, 小小測試 ...唔熟 Windows 10
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

Windows 10
例牌跑分

3DMark

多媒體測試 ,
RX400 系列加入支援  HEVC (H.265) 硬解功能 , 當然要試一試
不過似乎有d bug ... Potplayer 播時順時疾 , 用 MPC-HC 播疾到hold 機 唔知佢想點
見 Tom's Hardware 試卡 AMD 提議用 Cyberlink Power DVD 15 試播

手上剛好有 PowerDVD 15 就試下
又ok 喎

P.S. : 我比較想知道有邊d 片源可以試下 HEVC 播片...
如果有sample  (如 2K UHD/ 10bit 之類)

天然系長髮眼鏡娘 最高

少量 Game test
由於我手上無咩 DX12 / Vulkan game , 唔鍾意玩 DOOM
所以拿翻d手頭有既game 試

World of Warships 戰艦世界
呢隻遊戲其實 要求唔算太高 ,
所以 1920 x 1080 全開對 RX-470 無咩難度

舊RTS
雖說呢隻game 出左都有5年了 (2009年出) , 估唔到都幾大食下

Tomb Raider
1920 x 1080 都無問題  

War Thunder 1.61 (DX11 , 32bit )
雖然新 Engine 係 "The Way" , 但係要求唔算太高, 全MAX 空戰都唔會疾機

Battlefield 4
DX12 / MANTLE

天然系長髮眼鏡娘 最高