[相機攝影] [DSLR]SONY A700 VS A550

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-4-3 11:49:
我用A550,我都曾經考慮過買A700,
或者大概講講分別…………

A700,金屬機身贏手感、操作性強、
AF快(無打錯,佢個AF servo motor扭力強好多,推鏡推到啪啪聲!
用長鏡大鏡明顯快過A550)

A550,多功能 ...
我都覺得A550功能強D
但A700 對焦強(特別係晚間,有對焦輔助燈)
A550 操作性比我部D5D 還差少少
如果A700 $1500 VS A550 $3000
就肯定A700抵玩好多

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-4-3 11:49:
我用A550,我都曾經考慮過買A700,
或者大概講講分別…………

A700,金屬機身贏手感、操作性強、
AF快(無打錯,佢個AF servo motor扭力強好多,推鏡推到啪啪聲!
用長鏡大鏡明顯快過A550)

A550,多功能 ...
A700畫質較接近現實,自然D(平淡D),而且要慢慢調較先出味,A550就本身Auto都味精較重
longhai大火雞 (^o^)
大埔空姐空埔大
長洲賓客賓洲長

引用:
Originally posted by siupy at 2010-4-3 12:47:

就肯定A700抵玩好多
A700 $1500 邊度見到

引用:
Originally posted by 註冊 at 2010-4-3 13:46:

A700 $1500 邊度見到
前面咪有講
$3500連支16-105
http://www.sony.com.hk/reward/bid/listing.jsp?menuCatId=29
放左支16-105(起碼賣到$2000)
$1500就有部A700

引用:
Originally posted by siupy at 2010-4-3 13:47:

前面咪有講
$3500連支16-105
http://www.sony.com.hk/reward/bid/listing.jsp?menuCatId=29
放左支16-105(起碼賣到$2000)
$1500就有部A700
原來係加减數

引用:
Originally posted by 註冊 at 2010-4-3 13:50:

原來係加减數
唔係點會咁平
16-105都係好鏡

引用:
Originally posted by siupy at 2010-4-3 12:47:

就肯定A700抵玩好多
A550 有 AF 輔助燈……………

你用閃燈的話。

引用:
Originally posted by T12 at 2010-4-3 13:10:

A700畫質較接近現實,自然D(平淡D),而且要慢慢調較先出味,A550就本身Auto都味精較重
Sony機最好就影RAW,影像得RAW就唔使理佢味精,自己執。

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-4-3 21:40:

Sony機最好就影RAW,影像得RAW就唔使理佢味精,自己執。
A700 vs A350, 就算同樣用raw影,出黎張相都唔同
longhai大火雞 (^o^)
大埔空姐空埔大
長洲賓客賓洲長

引用:
Originally posted by T12 at 2010-4-4 21:02:

A700 vs A350, 就算同樣用raw影,出黎張相都唔同
咁當然啦,一部用CCD,一部用CMOS,chip同firmware都有唔同......

考慮左好耐買唔買A550好,畢竟用開 DC仔 (F31fd)
開始覺得唔夠用
但又怕玩唔掂部A550

引用:
Originally posted by jeffreylkc at 2010-4-6 23:49:
考慮左好耐買唔買A550好,畢竟用開 DC仔 (F31fd)
開始覺得唔夠用
但又怕玩唔掂部A550
A550其實已經算係幾易用,適合由DC仔升上去DSLR既,不過,如果你鍾意用OVF,A550個LCD screen會有d頂鼻.....

有冇Sony用家想買FM500H代用電?

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-4-3 21:40:

部部都係咁
越高級的機, 越自然/少味精
但人一向都鐘意味精野~

有冇Sony用家想買FM500H代用電?

[ Last edited by 河本鬼茂 on 2010-4-27 at 09:57 ]