[相機攝影] 2手D40X幾多錢先叫正常錢??

2手D40X幾多錢先叫正常錢??

um..其實一路間中都有玩相機..玩過D200 D300 D40..但係全部都係朋友的
最近見比較得閒, 所以想整返部平平地黎玩下..鏡唔係問題..nikon鏡我親戚+朋友有好多..同佢地出去影一定有鏡玩
呢部野雖然系出左有一段時間,但係睇返D功能等等都岩哂我用...
2手價錢其實系幾多左右呢?原價連一支15-55mm 賣$5600左右(仲有得賣個陣)
加陣會值咩野價呢??定系有咩野機岩小弟玩呢

收D40x不如收2手D3000

PS:你有幾錢先?

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2010-7-31 10:55 發表
收D40x不如收2手D3000

PS:你有幾錢先?
錢吾知,丫…只係想搵部夠自己使就掂

真係有心想有部 DSLR 既, 起嘛都買 D90 這種 level 啦.. 這個先係入門機最basic要有既..
或者等 D90 將出既後繼

D40X .. 就同有心買 notebook 返學同做下功課同玩咁 , 點知走去買部 Atom 既netbook 一 X 樣

引用:
原帖由 小Ray 於 2010-7-31 13:42 發表
真係有心想有部 DSLR 既, 起嘛都買 D90 這種 level 啦.. 這個先係入門機最basic要有既..

D40X .. 就同有心買 notebook 返學同做下功課同玩咁 , 點知走去買部 Atom 既netbook 一 X 樣
形容得好貼切W…咁?黎要重新考慮過

引用:
原帖由 小Ray 於 2010-7-31 00:42 發表

Camera doesn\'t matter. You can still learn A LOT using a D40.

引用:
原帖由 Richteralan 於 2010-7-31 23:25 發表

Camera doesn\'t matter. You can still learn A LOT using a D40.
oic 原來系咁,其實D40同D40x 差別大唔大?

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2010-7-31 11:49 發表

oic 原來系咁,其實D40同D40x 差別大唔大?
not much besides increased 10MP and 3FPS continuous drive speed.....

引用:
原帖由 Richteralan 於 2010-7-31 23:25 發表

價值觀同買野考慮點唔同

引用:
原帖由 小Ray 於 2010-7-31 21:08 發表

價值觀同買野考慮點唔同
yes....
The differences between if you are buying:

1. Camera
2. Toy

其實我間中都有影 , 用親戚買了近7年的D200 , 但係真係好鬼重...加陣有幾個方案..自己買多個body ...手水有D40x , D90 , D3000 呢3部

D40X..
我估<2000 左右啦~

引用:
原帖由 ivan15 於 2010-8-4 21:03 發表
D40X..
我估<2000 左右啦~
你只計body ?
D50都系2k以內(我見到) D40x 可能去到1700-1800左右掛
而D3000 2手就好似見到2800左右

其實D90 得唔得呢?

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2010-8-4 22:40 發表

你只計body ?
D50都系2k以內(我見到) D40x 可能去到1700-1800左右掛
而D3000 2手就好似見到2800左右

其實D90 得唔得呢?
其實我係C 記人..
不過, 正如樓上所講,
D90 先似番部 "機"

如果真係想
我有fd放緊d60kit $2800
d3000kit $3000
仲有d50....

詳細唔知,想知再幫你問下