[相機攝影] 電玩節2010 DAY3(原創圖片 請勿轉貼)-27P

電玩節2010 DAY3(原創圖片 請勿轉貼)-27P

DEL

已經有幾年冇去這類活動影野..

基本上 e 個場唔落閃加白卡反影咁打係好難唔炒枌

相普遍偏暗
正如小ray 兄所說, 要用落閃, 甚至用反光板
簡單d, 就咁推 +ev 都可以解決少許問題

引用:
原帖由 ivan15 於 2010-8-2 16:32 發表
相普遍偏暗
正如小ray 兄所說, 要用落閃, 甚至用反光板
簡單d, 就咁推 +ev 都可以解決少許問題
我都知道如果落閃要加埋反光板,手上器材不足..就系咁

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2010-8-2 17:34 發表

平平地

D700 + 85.4 & 35.2 + SB900 + 螢記行一個圈 = solve

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2010-8-2 17:34 發表

我有少少鍾意左佢....... 唔知仲有沒佢d 相
第一誌願移民反大陸!
--------------------------------
誰都知道錢能生錢,我們所積累起來資產透過運作,
就能夠不斷帶來現金收入

引用:
原帖由 愚生 於 2010-8-4 10:31 發表

想點我D3,D4,D5都有去...識左唔少coser 但系無post呢呢到

引用:
原帖由 愚生 於 2010-8-4 10:31 發表

恕我唔識欣賞.....

引用:
原帖由 ivan15 於 2010-8-4 21:01 發表

恕我唔識欣賞.....
你唔好睇對腳,就覺得好好嫁啦!..

大家不如交流下...我都有影!..
第一誌願移民反大陸!
--------------------------------
就能夠不斷帶來現金收入

引用:
原帖由 愚生 於 2010-8-4 22:01 發表

你唔好睇對腳,就覺得好好嫁啦!..

大家不如交流下...我都有影!..
場內:
‎3日都系用ISO 400
第1日(D3)用左5,6張外閃,發現太光..同埋支外閃好似有少少問題...所以無用
之後大部份用2.8-4 光圈 , 1/40 - 1/60 快門影

第2日(D4)全部無閃 , 暴光+1左右 光圈 , 快門 同第1日差唔多
......
第3日(D5,last day)
95%用內國閃 , 大部份光圈都系3.5-5.7之間 , 快門 1/50 - 1/100
暴光-0.3 ~ - 2

我琴晚系FACEBOOK打左出黎..但無人理(部份可能有錯,唔多記得)

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2010-8-4 22:36 發表

場內:
‎3日都系用ISO 400
第1日(D3)用左5,6張外閃,發現太光..同埋支外閃好似有少少問題...所以無用
之後大部份用2.8-4 光圈 , 1/40 - 1/60 快門影

第2日(D4)全部無閃 , 暴光+1左右 光圈 , 快門 同第 ...
我去左一日!

8月1日! 用左我家中最好的相機 CANON A85 發現 M MODE 太難用..  轉左用AUTO MODE

之後大部份時間都係AUTO 除左 加左閃光乜功能都無用啦。

俾d意見呀!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
第一誌願移民反大陸!
就能夠不斷帶來現金收入

引用:
原帖由 愚生 於 2010-8-4 23:03 發表

我去左一日!

8月1日! 用左我家中最好的相機 CANON A85 發現 M MODE 太難用..  轉左用AUTO MODE

俾d意見呀!
This is you!?

引用:
原帖由 ccw 於 2010-8-4 23:32 發表

This is you!?
俾D心機回啦.. 好假呀 WHAT IS THIS ??
第一誌願移民反大陸!
就能夠不斷帶來現金收入

引用:
原帖由 愚生 於 2010-8-4 23:03 發表

我去左一日!

俾d意見呀!
睇唔到ISO幾多...F2.8, 其實可能太大...1/60~1/40 呢個位都差唔多..系會展入邊

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2010-8-6 14:01 發表

睇唔到ISO幾多...F2.8, 其實可能太大...1/60~1/40 呢個位都差唔多..系會展入邊
開門見山,其實仲有沒佢既相?
第一誌願移民反大陸!
就能夠不斷帶來現金收入