[相機攝影] 今晚行MK,原來支 Sigma 8-16mm 已經出左 Sony A mount………

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-8-3 01:07 發表

7200 - 4480 = 2720,

用兩年「自由」換兩千幾,都OK o既………
你講到好似賣身咁~

引用:
原帖由 ivan15 於 2010-8-3 01:08 發表
你講到好似賣身咁~
兩年約縛住都係「機會成本」嘛………

假如呢兩年內,3.5G 無限plan大跌價,我就可能嘔突。

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-8-3 01:10 發表

兩年約縛住都係「機會成本」嘛………

假如呢兩年內,3.5G 無限plan大跌價,我就可能嘔突。
小馬兄, 根據外電 (EPC) 報導
16G 做緊8400 點,
如果曾經比人開苞, 則只有7000 點左右

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-8-3 01:04 發表

70-400G 15xxg,仲重過支 70-200喎……

你幾乎預左外影一定帶埋單腳囉。
單腳都無所謂
我出街最怕拎三腳
我見我班朋友玩大白玩得鬼咁過癮
心心想整番支70-400G
我已經有70-210 f4
再買70-200G 一來唔夠錢
二來又好似無乜意思
70-300G 同70-210 f4 分別又好像不大
(除左長D之外)

我現有鏡頭如下
16-80ZA
50 F1.7
70-210 F4
500 F8
135SFT
你認為放左支135應該換乜??

引用:
原帖由 ivan15 於 2010-8-3 01:13 發表
小馬兄, 根據外電 (EPC) 報導
16G 做緊8400 點,
如果曾經比人開苞, 則只有7000 點左右
你講到我坐硬艇咁喎……………

引用:
原帖由 siupy 於 2010-8-3 01:15 發表
我現有鏡頭如下
16-80ZA
50 F1.7
70-210 F4
500 F8
135SFT
你認為放左支135應該換乜??
你Tele 果邊有500反射鏡,計焦長已經殺晒(成像另計);
135人像又無得頂………

個人意見,你可以考慮兩個方向:

1. ultra wide(你現時最wide得細菜24)
2. 銳利、成像質素高、大光圈的定焦

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-8-3 01:20 發表

你Tele 果邊有500反射鏡,計焦長已經殺晒(成像另計);
135人像又無得頂………

個人意見,你可以考慮兩個方向:

1. ultra wide(你現時最wide得細菜24)
2. 銳利、成像質素高、大光圈的定焦
ultra wide 可以問人借
暫時唔考慮
135響 FF機用就無問題
x1.5 影人好難用
行到好遠都係大頭
所以我都係用來影花
但一年都係用得果一次半次(花展)
諗諗下不如放左佢換其他常用好過

引用:
原帖由 siupy 於 2010-8-3 01:25 發表
暫時唔考慮
x1.5 影人好難用
行到好遠都係大頭
所以我都係用來影花
喂喂喂,你支 135 STF 諗住放幾多??

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-8-3 01:28 發表

喂喂喂,你支 135 STF 諗住放幾多??
呢層未諗過
如果你有興趣不如你開價
(連B+W MRC filter)

引用:
原帖由 siupy 於 2010-8-3 01:30 發表
呢層未諗過
如果你有興趣不如你開價
(連B+W MRC filter)
我唔知二手價喎………

Sony 新鏡成七千幾一支,點買得落呀??
去到咁價錢,我不如補多兩千買支大菜喇!!!

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-8-3 01:34 發表

我唔知二手價喎………

Sony 新鏡成七千幾一支,點買得落呀??
去到咁價錢,我不如補多兩千買支大菜喇!!!
我買7840 + 420(filter) = $8260
如果小馬馬你有興趣就$6900

如果影風景多, Ultra Wide 一定會用多過 standard zoom
以前我用 D200 個陣, Tokina 12-24 當 kit 鏡用..
仲用得多過 18-70

引用:
原帖由 siupy 於 2010-8-3 00:53 發表

無記錯呢支鏡唔用得FF
話時話
心思思想放左支STF
補錢買支70-400G
但又驚太重
多數會後悔,當年我支M記70/200用過都無10次,托支炮出街要接車仔

引用:
原帖由 siupy 於 2010-8-3 01:55 發表
我買7840 + 420(filter) = $8260
如果小馬馬你有興趣就$6900
你支 STF係一手Sony新鏡??

我仲以為係舊o既 Minolta …………

引用:
原帖由 siupy 於 2010-8-3 01:25 發表

暫時唔考慮
x1.5 影人好難用
行到好遠都係大頭
所以我都係用來影花
唔係 FF ,唔好講135 .. 我枝 105VR 影人都覺得難用..
假如個環境唔夠光既話更加係企係度..

不過影蟲蟲就正