[智能電話] 有冇人知, android大概要用乜野data plan?

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-8-19 10:45 發表

D sales 一知半解而已…………

無錯,Android 預設都會有好多background jobs 扯住,
不過你可以停左個APN(手動/widget),咁就斬斷晒所有data connection。
例如我用開PCCW, 會上佢個PCCW mobile睇下新聞個D, 如果唔SET APN就會上唔到, 我之前未用過Android既電話, 所以真係中哂招

引用:
原帖由 sunyung 於 2010-8-19 10:49 發表

我部milestone就係咁樣出左事...
第一個月收左我六百幾蚊data費......
梗係……
如果唔係點會有firmware OTA更新,部機就知道仲識提醒你……

引用:
原帖由 sunyung 於 2010-8-19 10:49 發表

我部milestone就係咁樣出左事...
第一個月收左我六百幾蚊data費......
就係咁喇
十個奶
十二個都報告類似經曆

人仔台係咪好多地方都收到EDGE ? 有無 ching 做個 speed test 睇睇?

引用:
原帖由 backspace-hk 於 2010-8-19 10:54 發表
人仔台係咪好多地方都收到EDGE ? 有無 ching 做個 speed test 睇睇?
測乜鬼即
根本係56k modem 既移动版
大約係第一代1m 寬頻既六成功力

引用:
原帖由 tamalemon 於 2010-8-19 10:54 發表

就係咁喇
十個奶
十二個都報告類似經曆
好彩及時發現, 強迫用佢三個月$88 30mb 既超級貴價data plan 先可以中和個數, 唔係用左幾mb都收我六百幾蚊, 真係超級唔抵囉

引用:
原帖由 tamalemon 於 2010-8-19 10:58 發表

測乜鬼即
根本係56k modem 既移动版
大約係第一代1m 寬頻既六成功力
上當年用 new world $128 任砌 gprs, 真係 56k speed
EDGE 就快好多....比起 gprs...
有 gprs 玩下定位都幾爽, 快o的定位同凖左

引用:
原帖由 ivan15 於 2010-8-19 10:39 發表

你買埋機咪$68 lor
我諗住用舊機上人仔ja~
唔使架
現客可以簽一年变六十八
我以前用$118起接過好幾次甘既contract

引用:
原帖由 backspace-hk 於 2010-8-19 11:01 發表

上當年用 new world $128 任砌 gprs, 真係 56k speed
朋友,泥D叫期望合理性

有E固然速度番一番
問題係人多地方,而一般人又中意peak hours 先去衔
旺區及交通上係有E速,冇bandwidth
地鉄上係一批站快一批站慢

我家下係銅羅湾,但你會9至12早上溥嗎?

所以,保证有Edge係我公司啦,屋企,飯堂,升降机啦....等....理論上都可以換去wi fi既地方

引用:
原帖由 sunyung 於 2010-8-19 10:59 發表

好彩及時發現, 強迫用佢三個月$88 30mb 既超級貴價data plan 先可以中和個數, 唔係用左幾mb都收我六百幾蚊, 真係超級唔抵囉
我覺得各台早已知個矛盾,所以狂包装自家增值服务,引诱顧客唔好玩自閉

引用:
原帖由 tamalemon 於 2010-8-19 11:04 發表

唔使架
現客可以簽一年变六十八
我以前用$118起接過好幾次甘既contract
我用緊兔仔台
再轉台

引用:
原帖由 backspace-hk 於 2010-8-19 10:54 發表
跌吉話:
EDGE 係市區位都已經做好晒
好少地方及時間跳落去GPRS

引用:
原帖由 backspace-hk 於 2010-8-19 11:01 發表

我當年用SUNDAY (係SUNDAY~!!!!!)
$38 任上GPRS~!!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 bluesky 於 2010-8-19 10:08 發表

199+12 包1500(街)+1000(同台)
包MOOV 手機FULL VERSION 4000MINS
NOW-TV 300MINS
睇PCCW台既生果(日報), 明報, ON.CC(即時) 全免同唔計DATA量
有WIFI 跟
貴O的WOW
我呢家用緊58蚊
1300 + 300

30 MB 加多13蚊~

引用:
原帖由 fo2live 於 2010-8-19 10:27 發表

個sales同我講, even乜apps都唔裝, android都會成日用data update野
佢話150MB過硬, 只用得3日

機其實唔貴(用最cheap都得) 但個個月400蚊, 仲貴過睇有線
你張個APN 關O左佢或者洗O左佢就用唔到手機上網~
唔駛怕~