[智能電話] 問Android , 請各位入

問Android , 請各位入

我見到 呢度好多師兄的手機 都係由 mobile/ n記/ se記 轉過去用 Android system的M記, h記
而且為數都不少, 咁我想藉呢個機會問下各位師兄

1. Android system 係唔係 方便過之前用開的system ? eg ?
2. Android system 易唔易上手?
3. 普遍 Android機 性價比 高唔高?

my 直覺:
普遍 Android機 的性能都好似有料到, 由music/video 支援格式可以睇到
feeling上 Android機 唔用 無限plan好似哂料

問住咁多先, 因為而家想出部手機,
要普通nokia C6 / 定係 想遠d 一次過去 Android機(當然 budget都差得多)

問題係你預算幾多定想專登玩android

引用:
原帖由 刺青 於 2010-9-19 16:42 發表
想專登玩android
咁如果係呢樣呢

我黎答下你啦

1. Android 上左手之後係做到幾多野....功能一定強大過非 Smart phone, 原因係佢可以download apps....
好似你所講既 support music/video format 可以用唔同既apps 做到 (有幾個受歡迎既 app 其實都 support 好多 format...e.g. Meridan Player, Tunewiki etc)
所以一部原本只係 電話既 device會變左多左好多功能.....e.g. Music/Movie player, GPS 導航器, PDA等
Android 既好處 (vs WM 同一d 舊既 Smartphone OS) 就係佢好多野都open...所以你諗到既 app 佢幾乎都會有....同埋有 widget 既 functionality 所以多左好多野玩 (視覺上)

2. Yes and no
如果你係一個普通 user 其實好易....個 learning curve 可能2-3日就上手
但係如果你係一個 Power User - 尤其係玩 ROM的話.....都幾多野要學 (可能識 Unix 會有幫助)....我就係因為咁搞到頭都大埋

3. 應該係高....因為個 value 係響佢個 OS度....所以其他野都係 bonus, e.g. 大/靚Mon, HDMI Output, 多ram勁 CPU,  同埋好多其他我而家都唔係好知既 hardware function
不過都建議你做下功課睇下邊部響合乎你budget內又性價比最高

Conclusion - 如果 budget 唔太低 就一定唔洗諗去買Android 機
不過你所講既 C6 (~$2,300) 未必夠買一部似樣既 Android 機.... 呢個等其他 brada 比比意見

漏左一點係幾重要既, 就係如果買 Android 機都要睇下佢官方 support 有幾多
好多機一出左就被當成所謂既 "孤兒仔" 即係話唔再 support official OS upgrade (有新 OS version)
咁你就要好似我上邊講去搵Rom DIY, 焗住變成 Power User

不過有官方 support 既機都應該係相對貴既 model

引用:
原帖由 foobar 於 2010-9-19 15:02 發表

我見到 呢度好多師兄的手機 都係由 mobile/ n記/ se記 轉過去用 Android system的M記, h記
而且為數都不少, 咁我想藉呢個機會問下各位師兄

:agr ...
1). 同wm 比好幾個星球咁遠到啦... 但始終唔夠iphone smooth, 易用
2). 答你唔到, 個個人睇法唔同, 我玩開software 既覺得易...但唔夠iphone 都係
3). depends on 你咩機...

其實有rom就可以好好玩...
nexus one using..
但有時太powerful都唔係一年件好事

引用:
原帖由 tat0801 於 2010-9-19 16:57 發表
其實有rom就可以好好玩...
nexus one using..
但有時太powerful都唔係一年件好事
玩rom 的確好玩
但要好多時stable都好重要...
所以睇你係咩人...

像素太高睇到暗瘡???

引用:
原帖由 刺青 於 2010-9-19 16:42 發表
問題係你預算幾多定想專登玩android
好野自己會有人欣賞的
我選 想專登玩

引用:
原帖由 叮叮 於 2010-9-19 16:59 發表

玩rom 的確好玩
但要好多時stable都好重要...
所以睇你係咩人...

像素太高睇到暗瘡???

如果玩rom 太煩同埋太易出事的, 我都會選擇安於現狀

好似我部腦唔會無啦啦走去flash bios咁

引用:
原帖由 foobar 於 2010-9-19 17:43 發表

結果黎講係比較似重裝/upgrade windows - 因為功能會多左/快左

但係做法係似 flash bios....
所以你都係焗住要做

引用:
原帖由 cainester 於 2010-9-19 16:46 發表
我黎答下你啦

1. Android 上左手之後係做到幾多野....功能一定強大過非 Smart phone, 原因係佢可以download apps....
好似你所講既 support music/video format � ...
真係唔該哂

雖然Android功能真係powerful, 相對價錢上就要去到較高的價格 fair enough

咁我都係用$2K 算

想要較好的, 我會要desire, XT701, MS 咁, 呢d 就算水都要 over $3.5K, over-budgeted
都係做番個 窮學生算 筆直所限, or

等Android 大普及時, $2~3K 有部個陣 出都未遲 <---1~2 yrs later

引用:
原帖由 foobar 於 2010-9-19 17:43 發表

等多半/1 年啦
等android 出 3.0 ...
2.1 , 2.2 都係google "玩具" 架咋

引用:
原帖由 foobar 於 2010-9-19 17:47 發表

真係唔該哂

雖然Android功能真係powerful, 相對價錢上就要去到較高的價格 fair enough

咁我都係用$2K 算

想要較好的, 我� ...
X10 mini
MS 好似二千尾 only
早幾個月幫我澳洲表弟買左一部

引用:
原帖由 cainester 於 2010-9-19 17:48 發表

X10 mini
MS 好似二千尾 only
早幾個月幫我澳洲表弟買左一部
MS $2K for 2nd hand