[智能電話] [轉貼]Android 改善睡眠app

[轉貼]Android 改善睡眠app

【Android App 推介】Android 助你改善睡眠,擺脫賴床習慣!
作者: Aaron

寒冬迫近,作為一個要早睡早起的都市上班、上學一族,相信大家都面對著一個共同問題-不願起床。很多時候,我們其實原想遲起床,但鬧鐘總在你睡得正酣的時候響起,我們就唯有「迫不得已」地回到夢鄉,但往往就要負上遲到的沉重代價。

這次為大家介紹的這個 android apps :sleep as an droid,就能為大家解決這個煩人的問題,皆因它可以為你計算你睡得比較淺的時候叫醒你,使你可以精神又滿足地起床!

▲ apps 本身可以用作一個普通的鬧鐘,和其他鬧鐘 apps 一樣可以指定響鬧時間和自訂響鬧鈴聲

▲ 重點功能-睡眠監察,只要你在臨睡前按下介面上的月亮 icon 即可啟動,紀錄你的郁動和夢話

▲ 你可以為自己的睡眠設定一個智能喚醒系統,apps 會自動在你設定的時間之內尋找最適合你的響鬧時間

▲ 程式還備有紀錄功能,用家可看到自己睡眠時那個時間是睡得最好的

▲ 除了查看詳細紀錄外,用家還可以將紀錄分享至 facebook

▲ 系統還附有一個「睡眠債」系統,提醒用家 10 日內的睡眠是否充足

總結

筆者自己都有試用過這個 sleep as an droid,發覺的確有效,而且發現,原來人類在淺層睡眠當中的時候,只要一絲的聲響就可喚醒,這個 apps 的響鬧就在筆者的夢剛發完就響起了,相當神奇。程式可試用 14 日,過後就要付上 10 元左右買正式版,其實並不算太過昂貴,換來好的睡眠質素算值回票價了。

http://www.ringhk.com/news2.php?id=3385

啱啱睇到,好似好有趣咁
識得監察你睡眠時嘅狀態,有冇咁神奇呀

引用:
原帖由 dannyboy 於 2010-12-13 16:38 發表
【Android App 推介】Android 助你改善睡眠,擺脫賴床習慣!
作者: Aaron

[img]http://www.ringhk.com/editor/application/20101210_androidapp_sleep-as-an-droid_01.jpg[ ...
唔知.

我只知, 禁米成晚都要著住部手機, 佢又係BACKGROUND RUN野.
會唔會好消耗電力?!?!

睡眠監察,只要你在臨睡前按下介面上的月亮 icon 即可啟動,紀錄你的郁動和夢話

??

放部電話在床邊,不驚輻射?

download play play sin

尋晚玩左..
你開左佢會問你set唔set飛機mode

我睇番張圖..
好似幾準..我三-四點比蚊咬到起埋身,真係唔係deep sleep
而食電方面..我95%->14%
尋日~2點訓到~10點

我部機岩岩斬掉重練..如果唔係可以upload張圖上來比大家..

但係佢話係light sleep個陣叫醒我,我都係照熄左佢,照訓

引用:
原帖由 dx 於 2010-12-13 07:29 PM 發表
download play play sin
聽朝記得出番份醫學報告
引用:
原帖由 toby 於 2010-12-13 07:47 PM 發表
尋晚玩左..
你開左佢會問你set唔set飛機mode

我睇番張圖..
好似幾準..我三-四點比蚊咬到起埋身,真係唔係deep sleep
而食電方面..我95%->14%
尋日~2點� ...
1晚就搾乾哂啲電

引用:
原帖由 dannyboy 於 2010-12-13 19:47 發表

1晚就搾乾哂啲電
i sleep with charging..so it doesnt matter

引用:
原帖由 dannyboy 於 2010-12-13 19:47 發表

聽朝記得出番份醫學報告

1晚就搾乾哂啲電
it asked you to connect to the charger before u sleep.
happily ever after.