[業界消息] N記唔玩 Chipset

N記唔玩 Chipset

http://www.chiphell.com/thread-262676-1-1.html
其實 內容同 我同廠方人員聽翻黎版本 基本上 80% 一樣

N 記自視太高 (你睇個強勢 CEO 就會明)
塞死貨比d 廠 又賣得貴 , RMA / 保固又賴皮 (見 Notebook G84M 事件就知)

一有選擇 + 3A 效應 , 自自然然廠商齊齊 "踢" 走你麻煩既 NV
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

一早知啦

手機CHIPS仲好賺...

引用:
原帖由 GordonFreeman 於 2011-9-14 02:29 發表
手機CHIPS仲好賺...
其實唔好賺...

而家I記殺落Android tablet同電話到,D雙核ARM可以返歸訓覺.
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-14 02:34 發表
而家I記殺落Android tablet同電話到,D雙核ARM可以返歸訓覺.
電話... 以Atom的方向, 應該會敗陣

Tablet好好多
不過就算Galaxy Tab都係得26W-H的電池
以Atom用多ARM SoC 0.5W的情況
用Atom即係得7.5h / 30h (video / idle)
根本係唔合格

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-14 10:37 發表

電話... 以Atom的方向, 應該會敗陣

Tablet好好多
不過就算Galaxy Tab都係得26W-H的電池
以Atom用多ARM SoC 0.5W的情況
用Atom即係得7.5h / 30h (video / idle)
根本係唔合格 ...
ARM可以用幾耐先?
唔係可以開足24小時下話?

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-14 13:41 發表

ARM可以用幾耐先?
唔係可以開足24小時下話?
9h / 72h

係3日

仲想用i5做tablet?

1粒i5已經>2W at idle
你想idle time < 10 hr?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-14 21:10 發表
仲想用i5做tablet?

1粒i5已經>2W at idle
你想idle time < 10 hr?
Android 3.0再唔搞掂既話,真係唔排除i5先玩得順.
不過今日撚過Toshiba部Android 3.0 Tablet,行Tegra 2都唔算太差,完成度都應該近磅.(而且有齊各種語言)
部野賣成429EUR......有D肉赤.

其他牌子就.....

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-15 02:43 發表

Android 3.0再唔搞掂既話,真係唔排除i5先玩得順.
不過今日撚過Toshiba部Android 3.0 Tablet,行Tegra 2都唔算太差,完成度都應該近磅.(而且有齊各種語言)
部野賣成429EUR......有D肉赤.

其他牌子就.. ...
this is android problem
but i5 has bigger problem

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-15 03:21 發表

this is android problem
but i5 has bigger problem
電係問題,但首先要順(用得),跟住慢慢解決都仲可以.
窒機 => 唔想用.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-15 03:50 發表

電係問題,但首先要順(用得),跟住慢慢解決都仲可以.
窒機 => 唔想用.
唔會有人想得5 hr idle battery life

聽講遲d果堆真Cortex A9 / A15 chip效能會好d

同埋Google開始optimize x86
即係Atom / E-xxx都會加入戰團

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-9-15 04:05 發表

唔會有人想得5 hr idle battery life

聽講遲d果堆真Cortex A9 / A15 chip效能會好d

同埋Google開始optimize x86
即係Atom / E-xxx都會加入戰團
所以期待Atom/E-XXX殺上去.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-9-15 04:20 發表

所以期待Atom/E-XXX殺上去.
話就話Intel想殺落去, 但係margin始終唔高