[智能電話] GS2 用家交流專用帖子

引用:
原帖由 肉肉 於 16-11-2011 04:32 PM 發表
認到機,但不支援升級
應該係水貨機。

引用:
原帖由 lorym 於 2011-11-16 16:54 發表

應該係水貨機。
咁可以點攪?

引用:
原帖由 肉肉 於 16-11-2011 05:37 PM 發表

咁可以點攪?
放心啦,
有得搞既,
我有個同事用行貨價錢買左部水貨機,
佢第一次升級就拎去觀塘度搞,
後來有另一個同事發現原來改左個區碼就可以認到了。

詳細希望
我唔想變磚囉
引用:
原帖由 lorym 於 2011-11-16 18:02 發表

放心啦,
有得搞既,
我有個同事用行貨價錢買左部水貨機,
佢第一次升級就拎去觀塘度搞,
後來有另一個同事發現原來改左個區碼就可以認到了。 ...

引用:
原帖由 肉肉 於 17-11-2011 08:59 AM 發表
詳細希望
我唔想變磚囉  
首先就要檢查部機係唔係用香港區碼先,
方法係用gs2在打電話的工能上按 *#272*(妳部機的imei碼)#,
咁妳就會見到有個 sales code ,
跟住妳千祈唔好揀『install』喎

睇睇妳部機個 sales code 係邊三個英文字母先啦。

你無力呀???

咩係imei碼
引用:
原帖由 lorym 於 2011-11-17 09:23 發表

首先就要檢查部機係唔係用香港區碼先,
方法係用gs2在打電話的能上按 *#272*(妳部機的imei碼)#,
咁妳就會見到有個 sales code ,
跟住妳千祈唔好揀『install』喎。

睇睇妳部機個 sales code 係邊三個英文字母先啦。:k ...

引用:
原帖由 肉肉 於 17-11-2011 09:32 AM 發表
你無力呀???

咩係imei碼  

功能表鍵 → 設定 → 關於手機 → 狀態 → imei。

維基百科,自由的百科全書
跳到: 導覽, 搜尋
國際移動設備辨識碼(International Mobile Equipment Identity number,IMEI),即通常所說的手機序列號,用於在手機網絡中識別每一部獨立的手機,是國際上公認的手機標誌序號,相當於流動電話的身份證。序列號共有15位數字,前6位(TAC)是型號核准號碼,代表手機類型。接着2位(FAC)是最後裝配號,代表產地。後6位(SNR)是串號,代表生產順序號。最後1位(SP)一般為0,是檢驗碼,備用。國際移動裝備辨識碼一般貼於機身背面與外包裝上,同時也存在於手機記憶體中,通過輸入*#06#即可查詢。

嗯....

我pm話你知
引用:
原帖由 lorym 於 2011-11-17 09:39 發表

功能表鍵 → 設定 → 關於手機 → 狀態 → imei。

維基百科,自由的百科全書
跳到: 導覽, 搜尋
國際移動設備辨識碼(International Mobile Equipment Identity number,IMEI),即通常所說的手機序列號,用於在 ...

引用:
原帖由 肉肉 於 17-11-2011 10:35 AM 發表
嗯....

我pm話你知
妳唔使話個 imei 碼我知架喎,
妳話個 sales code 我知就得架喇。

岩岩公司買左部返來做 development

做DEVELOPMENT買NOTE嘛
引用:
原帖由 kof2003 於 2011-11-17 11:23 發表

引用:
原帖由 lorym 於 2011-11-17 11:15 發表

妳唔使話個 imei 碼我知架喎,
妳話個 sales code 我知就得架喇。

引用:
原帖由 kof2003 於 17-11-2011 11:23 AM 發表
用來試下同 Exynos 兼唔兼容?

引用:
原帖由 肉肉 於 2011-11-17 11:35 發表
做DEVELOPMENT買NOTE嘛  
話太大舊
引用:
原帖由 lorym 於 2011-11-17 11:39 發表

用來試下同 Exynos 兼唔兼容?
純綷因為老闆單核機睇 live streaming lag lag 地, 咁買部貴野返來睇下會唔會好d

引用:
原帖由 kof2003 於 2011-11-17 12:59 發表

話太大舊

純綷因為老闆單核機睇 live streaming lag lag 地, 咁買部貴野返來睇下會唔會好d