[硬件] [開箱文] 睿智Audio-GD DAC NFB-12

引用:
原帖由 小Ray 於 1-11-2011 10:23 PM 發表
另外, 我 on-board 前係用 SE-200 PCI 的 , 因為現在沒有 PCI 槽關系所以 test 唔到乜野。但我覺得 SE-200 比 on-board 最大分別係輸出既聲力水充足而已,而且 SE-200 個 HP Output   
你指哩個?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 小Ray 於 1-11-2011 11:28 PM 發表

冇得選擇下, 唯有當佢咁用啦, 唔係插邊

我以前都帶個 DT-880 去個 friend 度聽另一個 SE-200 既組合

SE-200 -> Monster RCA -> 清華 耳擴 -> DT-880
嚇一跳, 感覺係冇乜料到咁, 要開到好大 volume 先夠 ...
哩種接法正路好多。
乜 880 阻抗咁高架咩?

引用:
原帖由 sunyung 於 2-11-2011 10:50 AM 發表

睇黎部野, 都係名過於實.....
膳稿?

引用:
原帖由 sunyung 於 2-11-2011 11:42 AM 發表

隔離台, 某個香港影音台, 都講到部野好神奇
咁..........反正佢地都信了。

我記得有個耳機勯有人講過話用 wmp 過歌去 d mp3 機度會好聲 d 咁。

引用:
原帖由 小Ray 於 2-11-2011 12:45 PM 發表

神奇與否就睇你現在咩 config , 同使用性質..
隻 NFB-12 只玩左陣同未煲, 而且我一玩 DAC + 耳擴就係這個, 評論係缺其他耳擴比較既經驗

但你問我如果 SE-200 同佢作二選一既, 我諗唔到理由要用 SE-200 落去   ...
我覺得由 SE-200 → Coaxial → NFB-12 → (HP Mode) → DT-880 應該就最好,
但你冇 PCI 就真係.........

咁你塊底板有冇光纖出?

引用:
原帖由 小Ray 於 2-11-2011 01:47 PM 發表

有, 不過咁搞要買過條長 D 既光纖線, 因為我部電腦係放係廳再拉線入房的, 其實我塊板重有Coaxial  

所以懶懶地用 USB

就算有 PCI 我都未必諗 SE-200 , 我現在用 A-04 係用 Micro-AXT 板, SE-200 + ATI 585 ...
咁我真係要求神拜佛我塊底板唔好壞。

引用:
原帖由 sunyung 於 2-11-2011 02:48 PM 發表

如果底板有光纖輸出, 會唔會比用USB更好呢?
想試下用299人仔訂呢部01B玩下
http://item.taobao.com/item.htm?id=2480001131
...
講規格就一定係光纖好啦。
但哩兩樣野我都未試過。