[硬件] Intel還是老大!05半導體排名新鮮出爐

Intel還是老大!05半導體排名新鮮出爐

市場調研公司Isuppli今天公佈了最新的調查結果,結果顯示,Intel仍然是半導體業的老大,今年年收入358億美元。

Isuppli統計資料顯示,今年全球晶片產業收入2733億美元,比去年增長了4.5%。

今年半導體業排在前十位的分別是:Intel、三星、Texas Instruments、東芝、ST Micro、Infineon、Renessas、菲利普和AMD。AMD是首次進入十強,去年AMD排在第十一位。

增長幅度最大的是IBM,其今年收入增幅高達20%,位列前20強。

ATI首次進入前25名,僅落後NVIDIA後一位,NVIDIA位列第24。

Intel、三星、Texas Instruments、東芝、ST Micro、Infineon、Renessas、菲利普和AMD

得9間?

引用:
Originally posted by ~Mars~ at 2005-12-4 00:46:
Intel、三星、Texas Instruments、東芝、ST Micro、Infineon、Renessas、菲利普和AMD

得9間?
第10係nec

預左啦....係得o個度班膠人日日朝思暮想AMD打低Intel

引用:
Originally posted by trentcys at 2005-12-4 02:09:
預左啦....係得o個度班膠人日日朝思暮想AMD打低Intel
仲有大把傻仔只係識 Intel

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2005-12-4 10:57:

仲有大把傻仔只係識 Intel
講下故事先~
話說P2/K6-2嘅年代有個朋友問我CPU除左Intel之外係咪有間"A字頭"嘅公司
乜AMD三個字咁難記咩??

引用:
Originally posted by trentcys at 2005-12-4 11:58:

講下故事先~
話說P2/K6-2嘅年代有個朋友問我CPU除左Intel之外係咪有間"A字頭"嘅公司
乜AMD三個字咁難記咩??
我第一部機用 P MMX 166Mhz ,第二部機就用 AMD (我舅父送) ,第三部機都係用 AMD
第四部同第五部用番 Intel ,先 S 478 ,之後 LGA775 ,都係 C-D 335 ,不過多o左個 EM64T

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2005-12-4 12:03:

我第一部機用 P MMX 166Mhz ,第二部機就用 AMD (我舅父送) ,第三部機都係用 AMD
第四部同第五部用番 Intel ,先 S 478 ,之後 LGA775 ,都係 C-D 335 ,不過多o左個 EM64T
我.......

Celeron 500>P4 1.5>P4 2.4B>A64 3000+

下次會用番Intel

引用:
Originally posted by Totti at 2005-12-4 12:30:

我.......

Celeron 500>P4 1.5>P4 2.4B>A64 3000+

下次會用番Intel
最廢 ge P4 你都用過
不過我都有 P4A 1.6

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2005-12-4 12:35:

吹呀

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2005-12-4 12:35:

更廢既P4 Celeron我都用過.
Celeron 1.7.
頂唔順轉左1.8A,之後就2.4C, C-D 320, 3E.
不過全部都係S478 Intel.
就算以前我用PMMX同PIII,都係Intel.

引用:
Originally posted by Henry at 2005-12-4 13:28:

更廢既P4 Celeron我都用過.
Celeron 1.7.
頂唔順轉左1.8A,之後就2.4C, C-D 320, 3E.
不過全部都係S478 Intel.
就算以前我用PMMX同PIII,都係Intel.
Celeron ...

引用:
Originally posted by trentcys at 2005-12-4 02:09:
CPU Market俾左AMD算啦.......

仲有flash / chipset

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2005-12-4 14:03:

Celeron ...
想當年我既celeron 533...
歷史遺物...

引用:
Originally posted by HEAVEN‧傑 at 2005-12-4 15:38:

想當年我既celeron 533...
歷史遺物...
我個妹仲用緊C733