[智能電話] HTC : 我們的顧客追求輕簿的設計,而非持久的電量

HTC : 我們的顧客追求輕簿的設計,而非持久的電量

我追求的系唔洗用電的電話

引用:
原帖由 jackli 於 21-4-2012 08:48 AM 發表
我追求的系唔洗用電的電話
屋企 PCCW 有線果 D 算唔算?

HTC : 我們的顧客追求輕簿的設計,而非耐用

部部用1年左右就自動死亡

引用:
原帖由 cracker 於 21-4-2012 09:00 AM 發表

唔係呱!
我公司最近多左兩個同事用 ONE 喎。

引用:
原帖由 lorym 於 2012-4-21 08:31 發表

http://www.theverge.com/2012/4/1 ... better-battery-life
無得換電
longhai大火雞 (^o^)
大埔空姐空埔大
長洲賓客賓洲長

http://www.hk-android.info/archives/28536

今天 HTC 副總裁 Bjorn Kilbur 表示在一份他們在去年進行的研究調查中 , HTC 發現用戶都是比較喜歡輕巧纖薄的設計 , 而不是著眼於電池的持久力 . 所以在未來的手機發展藍圖中把高容量電池的研究擱置 .

筆者猜大家如果看完上文 , 一定是傻眼了 . 為什麼手機簿就不能大容量電池呢 ? 在未來的手機世界 , 高解析度、大屏幕、多核心 這些通通都是要靠高電池容量支持 . 如果沒有高電池容量 , 手機只用得了兩三個小時也沒意思 , 而且 Motorola 的 RAZR MAXX 有 3300mAh , 才不過是 8.9mm . 希望 HTC 的手機藍圖可以返回正軌吧 .

雖然筆者都認同纖簿多數會影響持久力 , 但不是在手機上囉 .

引用:
原帖由 siupy 於 2012-4-21 10:35 發表
http://www.hk-android.info/archives/28536

今天 HTC 副總裁 Bjorn Kilbur 表示在一份他們在去年進行的研究調查中 , HTC 發現用戶都是比較喜歡輕巧纖薄的設計 , 而不是著眼於電池的持久力 . 所以在未來的手機發展 ...
手機上最用電係螢幕..
而三叔就走對了路, 用AMOLED
慳電, 輕, 薄
的確比用TFT 優勝

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-4-21 10:38 發表

手機上最用電係螢幕..
而三叔就走對了路, 用AMOLED
慳電, 輕, 薄
的確比用TFT 優勝
但色水差過IPS...
iPhone 4同Galaxy Nexus,iPhone 4贏幾條街

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-4-21 10:56 發表

但色水差過IPS...
iPhone 4同Galaxy Nexus,iPhone 4贏幾條街
是的, 不過色水唔係個個用家分到
同埋又係好個人的感覺

但輕咗, 薄咗就人人都feel 到, 同埋寫到出黎
form factor 已經拋離對手幾個身位

雖然我一向反泡, 但不得不承認
AMOLED 係三叔主要取勝之道

引用:
原帖由 ivan15 於 21-4-2012 11:02 AM 發表

是的, 不過色水唔係個個用家分到
同埋又係好個人的感覺

但輕咗, 薄咗就人人都feel 到, 同埋寫到出黎
form factor 已經拋離對手幾個身位

雖然我一向反泡, 但不得不承認
AMOLED 係三叔主要取勝之道 ...

我都唔會當部電話係相簿,
通常都係上下網、打下機之嘛,
D 色準唔準、靚唔靚.................只要唔太差就得。

引用:
原帖由 cracker 於 2012-4-21 09:00 發表

我部desire z 用左差唔多3年仲用緊..

e... ? 原來回帶post 黎...

引用:
原帖由 leyland1989 於 2013-4-3 08:59 發表
e... ? 原來回帶post 黎...
時光倒流
第一誌願移民反大陸!
--------------------------------
誰都知道錢能生錢,我們所積累起來資產透過運作,
就能夠不斷帶來現金收入