[平版電腦] 真係慘,M$推Surface(Tablet),呢到一個post都無

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 14:08 發表
其實M$自己出branded tablet,只係迫班廠用更快腳步走向機械人...

睇下WP...Nokia半收歸M$旗下後,HTC/LG/Samsung都靜晒,求8+1 8+1其其出o的廢機去應付M$就算
WP好似要收10蚊定15蚊美金license fee 每部..
但andorid 一蚊都唔收..

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 14:08 發表
其實M$自己出branded tablet,只係迫班廠用更快腳步走向機械人...

睇下WP...Nokia半收歸M$旗下後,HTC/LG/Samsung都靜晒,求8+1 8+1其其出o的廢機去應付M$就算
同第一代XBOX一樣,冇人寫Apps=收皮。

不過唔可以否認,
ios 寫apps 真系易過 android 太多
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-6-19 14:18 發表
不過唔可以否認,
ios 寫apps 真系易過 android 太多
iOS 單單係機能上出入, 螢幕大細, resolution 的變化
已經比andorid 少十萬倍

加上app store 收錢的制度, 亦令developer 鐘意寫iOS Apps

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 13:07 發表

佢個Preview功能夠晒強!
好似最後正式版頂唔順人地嘈,都係加返個Start button落去.
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-6-19 14:21 發表

iOS 單單係機能上出入, 螢幕大細, resolution 的變化

加上app store 收錢的制度, 亦令developer 鐘意寫iOS Apps
WP7都係得一個.
WP8就應該2個,好似3GS同4/4S咁.

引用:

HTC/LG/Samsung呢三間不嬲出WP都係求求其其,係HTC叫係好dd

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-6-19 14:12 發表

WP好似要收10蚊定15蚊美金license fee 每部..
但andorid 一蚊都唔收..
wp只係5蚊美金每部

android係要收錢的,android有三個方案,但d廠基本上都係用要收錢o個個,好似唔只5美金,貴過wp

引用:
原帖由 符碌 於 2012-6-19 14:39 發表

wp只係5蚊美金每部

android係要收錢的,android有三個方案,但d廠基本上都係用要收錢o個個,好似唔只5美金,貴過wp
得個殼就唔洗錢.
重要另比M$授權費.

引用:
原帖由 符碌 於 2012-6-19 14:38 發表

HTC/LG/Samsung呢三間不嬲出WP都係求求其其,係HTC叫係好dd
HTC跳槽過WP8機會頗大.
不過都明白佢個縮數怪諗咩.
如果可以用返Android餡,流水線就少一條.
而家WP7仲用單核,佢又要開多條線整底板,當然唔Like.

三叔公見Android有得賺當然食盡條水.:funny
不過暗地裡都好似想用S4版GSIII整WP8.

引用:
原帖由 Henry 於 2012-6-19 14:51 發表

HTC跳槽過WP8機會頗大.
不過都明白佢個縮數怪諗咩.
如果可以用返Android餡,流水線就少一條.
而家WP7仲用單核,佢又要開多條線整底板,當然唔Like.

三叔公見Android有得賺當然食盡條水.:funny
不過暗地裡都 ...
其實HTC 形勢比較惡劣
android 有三叔頂住
wp 又有nokia 頂住

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-6-19 14:55 發表

其實HTC 形勢比較惡劣
android 有三叔頂住
wp 又有nokia 頂住
Nokia WP有到好,就係所有Lang齊曬.
HTC就分Lang......
不過論型個人都係中意HTC.

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-6-19 14:21 發表

我估google過多一兩代點都係會迫廠商統一resolution
至少統一比例
唔會俾D廠鍾意點出就點出

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-6-19 13:07 發表

佢個Preview功能夠晒強!
平都係響屋企無野做都係上網聽歌...其實OS X 感覺上好過windows..可以自己多其他apple product..剩係itunes Mac ver 都順暢過windows:funny
之但係..呢排有時睇.wmv file..發現就算裝左Flip4Mac..用QT 開次次都要load 定buffer 一輪先開到..有無得搞?

引用:
原帖由 siupy 於 2012-6-19 15:07 發表

我估google過多一兩代點都係會迫廠商統一resolution
至少統一比例
唔會俾D廠鍾意點出就點出
2來係個UI,一個又Sense一個又KIES......
原生不知幾靚仔,D人D審美觀都唔知係邊.

3就係個Kernel......CM9竟然可以將GNx個效能提升一倍.
即係原本個Kernel,難怪WP機單核都玩得赢Android雙核.

希望5.0會做野,唔係對住WP8都咪話易搞.
而家WP7就話單核A9,WP8就玩雙核A15,Spec基本同Android睇齊.