[平版電腦] 真係慘,M$推Surface(Tablet),呢到一個post都無

真係慘,M$推Surface(Tablet),呢到一個post都無

咁又係,外觀設計都幾8-1

全棵機都算還可,但好鬼似RIM Playbook

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-6-19 09:48 發表

呢個世界無話無可能………

10年前,如果我話Apple會獨霸一方,
大過晒Microsoft/Cisco/Oracle,你都會話「無可能」
iPad開始食緊NB市場,加埋MBA,流動性導向市場M$已經輸晒...

今代MBA,Apple都懶得改...

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-6-19 09:55 發表

Apple marketing好「恐怖」,睇得好準。
唔大改都夠通殺,點解唔留後著慢慢食?

你睇iPhone4S,剛公布個個媽媽聲,結果一樣賣到開巷!
死未? ...
PC Ultrabook殺出o黎,Apple只係小改CPU,已經袋多1小時電量(1小時電量@MacOS,半小時電量@Win7),加埋keyboard同trackpad,繼續秒殺對手

引用:
原帖由 siupy 於 2012-6-19 10:14 發表

其實都有唔少人買MBA裝Windows  
無問題o架,我自己都玩雙槍...只係消費者用行動話俾PC廠聽,你o地o既設計已經滿足唔到我.
當呢班user用多幾用OSX,隨時一去無回頭

但要記著:
WP8=/=Win8 RT=/=Win8 x86
我都唔知developer點攪了

引用:
原帖由 {KeViN} 於 2012-6-19 12:34 發表

其實唔用Mac OS 都得...反正佢部機都食左你一次..
老實..日常基本用..Mac OS 有時係幾方便
佢個Preview功能夠晒強!

其實M$自己出branded tablet,只係迫班廠用更快腳步走向機械人...

睇下WP...Nokia半收歸M$旗下後,HTC/LG/Samsung都靜晒,求8+1 8+1其其出o的廢機去應付M$就算

引用:
原帖由 {KeViN} 於 2012-6-19 15:10 發表

平都係響屋企無野做都係上網聽歌...其實OS X 感覺上好過windows..可以自己多其他apple product..剩係itunes Mac ver 都順暢過windows:funny
之但係..呢排有時睇.wmv file..發現就算裝左Flip4Mac..用QT 開次次都 ...
無啦,boot返入windows算

引用:
原帖由 Henry 於 2012-6-19 15:16 發表

睇.mp4都係問題,唔係蘋果H264就出事.
一係試下用VLC Player,不過佢個RMVB支援就

所以我個人基本上覺得OSX同Linux無咩分別.
要多媒體都係逼住用Windows. ...
OSX: Mplayer

引用:
原帖由 Henry 於 2012-6-19 15:33 發表

兼容能力同W7比點樣?
差唔多,不過有時load字幕handle得無咁好

引用:
原帖由 Heee 於 2012-6-19 22:59 發表
如果3千樓下.....由intel cpu + win 8 pro + 10粒鐘使用時間都會諗下...
>1kg,你點拎?

引用:
原帖由 Heee 於 2012-6-19 23:15 發表

我當係輕d既notebook ja..

android 同 ipad 都做唔到野........notebook/netbook又太重....

睇下點先....
MBA, 13", 1.3kg ONLY!