[相機攝影] Canon Evil機

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-23 20:28 發表
支閃唔包,真係仲以為自己好勁
遲早同J1一樣命運
單KIT定價%5XXX
最後水貨只賣$2500

引用:
原帖由 siupy 於 2012-7-23 21:01 發表

遲早同J1一樣命運
單KIT定價%5XXX
最後水貨只賣$2500
老老豆豆,我真係未見過有人用J1/V1掃街

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-23 21:36 發表

老老豆豆,我真係未見過有人用J1/V1掃街
我見過幾部
全部都係響長洲櫻花盛開的日子
多數都係粉紅色同埋都係女用
之後就未見過了

有片睇

話說我覺得部canon未必威脅到SONY,反而會威脅到Shamesung

話說已經見好多canon fans話買硬部機,仲話鏡頭唔洗重覆投資喎,但之前就恥笑NEX頭大身細

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-23 22:54 發表
話說已經見好多canon fans話買硬部機,仲話鏡頭唔洗重覆投資喎,但之前就恥笑NEX頭大身細
支50.8 + adapter 都鬼火咁長 ...
點玩

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-23 23:01 發表

點玩
佢支22mm正wor
我都想nex出呀
如果nex出 我應該會換左1855做22

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-23 23:01 發表

點玩
支adaptor等如成支22mm pencake lens 咁厚

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-23 23:10 發表

支adaptor等如成支22mm pencake lens 咁厚
法蘭距問題ma

mobile01有會員發炮

================================================================

這台機身只有一個賣點 他牌子掛CANON

NEX接阿法鏡叫頭重腳輕 EF-M接EF就是強悍無比
NEX對焦比EF-M快 通通忽略這點
NEX E接環系統再不堪也算鏡頭群頗完整了 EF-M只有兩顆就說反正婆婆媽媽買了也不會換 選擇性逃避嗎
NEX系列有機身有翻轉螢幕 有機身可以有翻轉螢幕+EVF EF-M把S100機背拿過來就敢賣這價格

打NEX毫無勝場 只有canon五個字算優點嗎

打m43只有一個地方贏:APS-C

要輕巧有GF系列+X鏡

要玩家級 EF-M機頂跟機背麻煩再多幾顆按鈕好嗎 你選完人家都拍完了

可是這些在大底黨兼粉絲心中都不是問題 m43依舊爛 只因為他是43片幅

就算背景很美 大底黨們還是堅持要有美美的散景 APS-C只是過渡 往後FF一定會有EVIL讓我更好拍散景
片幅>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>一切

就算頭重腳輕 I dont care 我可以只接餅乾鏡當隨身機
就算按鈕寒酸的只有幾顆 I dont care 觸控這麼直覺 ps vita我都用的嚇嚇叫呢
就算EF-M接環鏡頭現在只有兩顆 I dont care 當初X-pro1只有三顆 我只少他一顆 更何況我有變焦鏡

就算這台缺點再多 I dont care 他是Canon that's all

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-23 23:33 發表
mobile01有會員發炮

================================================================

這台機身只有一個賣點 他牌子掛CANON

NEX接阿法鏡叫頭重腳輕 EF-M接EF就是強悍無比
NEX對焦比EF-M快 通通忽略這點
NEX E ...
罵得好!

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2012-7-23 23:10 發表

佢支22mm正wor
我都想nex出呀
如果nex出 我應該會換左1855做22
佢整到直吉EF mount咪好囉 , 家陣搞到唔知點咁

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-23 23:42 發表

佢整到直吉EF mount咪好囉 , 家陣搞到唔知點咁
法蘭距問題 無可能直吉到架喇

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2012-7-23 23:44 發表

法蘭距問題 無可能直吉到架喇
吉到!

好大個body!