[相機攝影] Canon Evil機

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-23 23:42 發表

佢整到直吉EF mount咪好囉 , 家陣搞到唔知點咁
已經有廠做左,pentax
不過呢個size你唔會買,尺寸 121 x 79 x 59 mm
無反整咁大,買黎有乜意思,不如直接用返單反

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-23 23:51 發表

已經有廠做左,pentax
不過呢個size你唔會買,尺寸 121 x 79 x 59 mm
無反整咁大,買黎有乜意思,不如直接用返單反

ht ...
咁搞不如學sony玩半透
有乜分別

引用:
原帖由 siupy 於 2012-7-24 01:54 發表

咁搞不如學sony玩半透
有乜分別
D人想直吉,部機自然要大返

即係其實..OM 的4/3 同埋M4/3 都係要加ADAPTOR?
SONY ALPHA MOUNT 同NEX MOUNT 都一樣要加ADAPTOR??

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-24 08:41 發表
即係其實..OM 的4/3 同埋M4/3 都係要加ADAPTOR?
SONY ALPHA MOUNT 同NEX MOUNT 都一樣要加ADAPTOR??
除左睇個mount o岩唔o岩插,仲睇法蘭距,機身法蘭距短,可以加adaptor,機身法蘭距太長,加adaptor好易冇無限遠

4/3去m4/3我唔知,但alpha去e就一定要加,而且係連法蘭距都加長埋,如果唔係就只要好似單反玩m42鏡咁,個接環可以做到鬼咁薄

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-24 08:41 發表
隻隻都要adapter,咁點解要用Canon?

因為Canon呢五隻字?定因為佢無乜鏡,可以慳家?

代言人
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-24 12:06 發表

因為原canon用家可以有AF
不過速度就

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-24 12:06 發表

方便一批用開EF 的用家

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-24 13:55 發表

方便一批用開EF 的用家
adapter + 24-70 L ...

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-24 14:05 發表

X1.6呀巴打

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-24 14:05 發表

冇計, 如果直插EF,
部機就好似PENTAX K01 咁厚,
咁倒不如1100D 仲好, 起碼full function

兩面刃

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2012-7-24 14:07 發表

X1.6呀巴打
照計唔會插支EFS 18-55掛

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-24 14:08 發表

冇計, 如果直插EF,
部機就好似PENTAX K01 咁厚,
咁倒不如1100D 仲好, 起碼full function

兩面刃
佢出多幾支EF-M 餅 , or 諗緊玩番FD鏡咪好囉 ...

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-24 14:09 發表

照計唔會插支EFS 18-55掛
講真, 我買部冇反
就係想用番原有手上的Canon 鏡, 閃
50 1.8,
18-55
70-300
420EX
三鏡一閃齊晒, 唔用就浪費了