[相機攝影] Canon Evil機

引用:
原帖由 符碌 於 26-7-2012 02:21 PM 發表

佢唔明M MODE個測光結果,咪同A MODE一樣,都唔明點解係都覺用M MODE影出黎係唔同,用A MODE加加減減返個EV咪得囉,係都話M MODE手動set快門影出黎靚d
好似睇相咁,
信則有,不信則無。

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-26 13:09 發表

用入面個內容回你
用ef鏡要手動對焦,有時又冇得set光圈,衣家咩年,1930?
手動focus

而家我都係A mode +點測光

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-7-26 14:34 發表

手動focus
衣家唔係1930,所以有自動

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-26 14:21 發表

佢唔明M MODE個測光結果,咪同A MODE一樣,都唔明點解係都覺用M MODE影出黎係唔同,用A MODE加加減減返個EV咪得囉,係都話M MODE手動set快門影出黎靚d

所以我都係用a mode+ 改測光 同ev算

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2012-7-26 14:47 發表

所以我都係用a mode+ 改測光 同ev算
睇現場環境同影既主體有幾大就決定要用幾多ev仲實際

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012/7/24 16:04 發表

18-55+55-210 KIT $ 6380
18-55+16 KIT $ 4990
18-55 / 16 KIT $4150
卡: 貴2%
分期: +7%
配件: +$299送8GB SDHC, 貼, 袋, 布, 電,  HDMI, 升級2年中港保用.

記得買 Dual Kit  
有餅鏡既!
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2012-7-26 21:26 發表

記得買 Dual Kit  
有餅鏡既!
見EOS M 都好貴.
見APS-C 的NEXF3好平..

應該都有差成2K幾

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-7-26 22:10 發表

見EOS M 都好貴.
見APS-C 的NEXF3好平..

應該都有差成2K幾
F3連18-55,四千頭,EOS M好似都六千幾七千,呢個價位應該夠買黎緊新5系機

引用:
原帖由 符碌 於 2012/7/26 22:40 發表

F3連18-55,四千頭,EOS M好似都六千幾七千,呢個價位應該夠買黎緊新5系機
Kit 支 18-55 重係咪之前 NEX-3 個支先
個支鏡影出黎d 質素
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2012-7-28 01:36 發表

個支鏡影出黎d 質素
其實枝kit mtf係好好,冇記錯好似係好過單反o個d 18-55,包括c n o個兩枝,好似d新nex個cmos微透鏡結構改左之後都有好到,結論,nex做得太細,搞到好鏡都變差左

引用:
原帖由 dom 於 2012-7-28 01:36 發表

個支鏡影出黎d 質素
友台的網友都話我知, nex 支鏡質素好似....

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-7-28 13:42 發表

友台的網友都話我知, nex 支鏡質素好似....
差o個枝主要係枝16mm,又係改左微透鏡之後先有明改善,衰部機做得太細

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-28 14:23 發表

差o個枝主要係枝16mm,又係改左微透鏡之後先有明改善,衰部機做得太細
仲有第一代NEX3/5無數碼修正

NEX C3都幾好用
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!