[相機攝影] Canon Evil機

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:25 發表

老老實實 , CANON 唔買L鏡既話 , 啲晝質真係 ... 我就快忍唔住

NEX E MOUNT 鏡頭發展已見成熟 (起碼叫做多野揀 , 相對一個新鏡頭組)
NEX-5 下代就快出啦喎 ...
5同7系腳步會行得慢少少,因為泰國產量仲係有o的問題,同埋太好賣

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:16 發表

對舊canon用家黎講
都係要買新鏡 , 咁不如轉會啦 , 做乜買你先
品牌效應..唔好睇少佢.. 雖然我唔係canon用家..但死守粉絲真是多的是..

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:25 發表

老老實實 , CANON 唔買L鏡既話 , 啲晝質真係 ... 我就快忍唔住

NEX E MOUNT 鏡頭發展已見成熟 (起碼叫做多野揀 , 相對一個新鏡頭組)
NEX-5 下代就快出啦喎 ...
L鏡都唔係支支掂...

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-21 16:43 發表

L鏡都唔係支支掂...
無L就肯定唔掂 (支1022另計)

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:44 發表

所以我死都唔用canon..
不過我為左影星..又入左部canon去改機

POS迫到CN要另開戰線,其實已經贏o左一半

引用:
原帖由 rickywk 於 21-7-2012 04:16 PM 發表

係連擺位都唔同...
EF鏡Mount Indicator對面就係接觸位...
但EF-M鏡唔係咁擺
Mount Indicator 唔重要,
EF 同 EF-S 果點都差好遠,
最緊要係果 D 接點同抓住鏡果三隻抓岩位就得。

照睇 D 相.........EF-M 同 EF 都岩位的,
係 EF-M 多一枝針囉。  (照計應該唔係大問題)

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-21 16:48 發表

所以我死都唔用canon..
不過我為左影星..又入左部canon去改機
改機? 你改邊部同改乜?

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-21 15:33 發表

原廠出應該得既………………我估。
大炮唔會咁 呱!
係觀音唔係大炮囉

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-21 16:49 發表
POS迫到CN要另開戰線,其實已經贏o左一半
成村C記人等佢出EVIL
如果佢真係出部 x1.8 + 唔相容 EF/EFS
真係轉會算 (包括我)

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-21 16:49 發表

Mount Indicator 唔重要,
EF 同 EF-S 果點都差好遠,
最緊要係果 D 接點同抓住鏡果三隻抓岩位就得。

照睇 D 相.........EF-M 同 EF 都岩位的,
係 EF-M 多一枝針囉。  (照計應該唔係大問題) ...
算啦...

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:16 發表

對舊canon用家黎講
都係要買新鏡 , 咁不如轉會啦 , 做乜買你先
好簡單,品牌囉

CANON先係出相機架,POS呢d只係廠仔/家電廠

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:50 發表

改機? 你改邊部同改乜?
平平地入500d二手.. 改紅外線filter~ (俾天文論壇d ching改..佢有無塵室)..如果唔係好多dso影唔到..

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:44 發表

買副廠囉,平靚正

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:51 發表

成村C記人等佢出EVIL
如果佢真係出部 x1.8 + 唔相容 EF/EFS
真係轉會算 (包括我)
講左會出adapter..ef/efs應該食到掛..不過應該手動多..