[相機攝影] Canon Evil機

Canon Evil機

http://www.canonrumors.com/2012/07/a-bit-of-mirrorless-informaton-cr3/
mobile01會員用熱靴闊度推測,部機估計係apsc sensor

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-21 00:30 發表

妖!
正正常常唔得既!
係都要細小小!
唔係CANON先係標準,其他廠係大小小咩
好似CANON APSC咁x1.6

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 00:48 發表

佢呢個1.6 design搞到好鬼煩
有幾煩,唔係一樣咁用

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-21 00:55 發表

咁用開 1.6 就 1.6 啦,
改乜鬼丫!
咁呢部又唔係apsc dslr,佢亦冇承諾過會係X1.6,個mount又唔一樣,點解唔改得

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 01:00 發表

買定焦 , 硬係輸少少咁 (wide angle)
買個再wide少少囉,咪又係咁用

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-21 06:39 發表

就係個 MOUNT 唔一樣先係大問題丫嘛!
法蘭距都唔一樣,一樣mount係冇意思喎

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-21 10:08 發表

但如果佢細到好似一部S 系DC 咁
又用得番D EF/EF-S 鏡
我會買ga ga~

S 系機身, 插支50 f/1.8
都幾爽
法蘭距唔一樣,直插影得

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-7-21 12:00 發表
E 部機未發佈., 唔計CANON

好似其他廠都出曬無反?

幾乎係
casio就只出開dc仔

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-21 12:16 發表

如果用得番EF mount, 我願意一出即買
實會出返個mount比人轉插喎,洗乜驚,原廠唔出副廠出

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-21 13:03 發表

餅鏡除左慳位之外仲有乜好?
冇,你都講左最大好處

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-21 15:33 發表

原廠出應該得既………………我估。
大炮唔會咁 呱!
係觀音唔係大炮囉

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:16 發表

對舊canon用家黎講
都係要買新鏡 , 咁不如轉會啦 , 做乜買你先
好簡單,品牌囉

CANON先係出相機架,POS呢d只係廠仔/家電廠

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:44 發表

無L就肯定唔掂 (支1022另計)
買副廠囉,平靚正

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-21 16:49 發表

Mount Indicator 唔重要,
EF 同 EF-S 果點都差好遠,
最緊要係果 D 接點同抓住鏡果三隻抓岩位就得。

照睇 D 相.........EF-M 同 EF 都岩位的,
係 EF-M 多一枝針囉。  (照計應該唔係大問題) ...
o岩位冇用,法蘭距唔一樣,一樣要有轉接環加返個法蘭距先得

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:55 發表

我仲未入支ATX124
而家睇緊CANON玩邊科先 , 佢成條line大汁緊
SONY D菜鏡豬鏡都大更新