[相機攝影] Canon Evil機

新mounto黎...
對住POS,我都唔知C點打

基本上佢同alpha一樣,要你買過晒所有鏡,唔駛諗EF/EF-S直插o勒,玩EF/EF-S加硬adapter

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2012-7-21 12:43 發表

唔會用唔返既,係canon出唔出姐
Mission impossible....

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-21 14:54 發表

出adaptor 唔係問題
但最緊要保留番AF
要同Sony買SLT技術

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 15:58 發表

我覺得ef-m用唔番落ef/ef-s , 但ef/ef-s可以落番ef-m
法蘭距同alpha e-mount差唔幾,想用EF mount而又唔想加adapter真係可以死心

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-21 14:51 發表
睇黎..未來幾年..無反機三分天下...
panasonic x sony x canon
其他bye得
P O S好穩陣..
N就收硬皮,C都有o的死忠

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:03 發表

對canon黎講又set過個新既鏡頭組無着數喎
對客唔著數之嘛,對廠o黎講不知幾好

江湖傳聞sony有部怪物係A+E Mount,我都唔知佢點樣做

其實一望電子接觸位就知舊鏡無行

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:15 發表

差一支針
係連擺位都唔同...
EF鏡Mount Indicator對面就係接觸位...
但EF-M鏡唔係咁擺

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 16:25 發表

老老實實 , CANON 唔買L鏡既話 , 啲晝質真係 ... 我就快忍唔住

NEX E MOUNT 鏡頭發展已見成熟 (起碼叫做多野揀 , 相對一個新鏡頭組)
NEX-5 下代就快出啦喎 ...
5同7系腳步會行得慢少少,因為泰國產量仲係有o的問題,同埋太好賣

POS迫到CN要另開戰線,其實已經贏o左一半

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-21 16:49 發表

Mount Indicator 唔重要,
EF 同 EF-S 果點都差好遠,
最緊要係果 D 接點同抓住鏡果三隻抓岩位就得。

照睇 D 相.........EF-M 同 EF 都岩位的,
係 EF-M 多一枝針囉。  (照計應該唔係大問題) ...
算啦...

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-21 16:55 發表

講左會出adapter..ef/efs應該食到掛..不過應該手動多..
咁點解要用你?

Canon Nikon背負o既o野太多,唔似S/O咁輕身上路,可以瘋狂一o的

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-21 17:06 發表

SONY背負d野唔少得過C N,衣家d相機同攝錄機鬼咁接近,對幾乎坐擁成個廣播攝錄市場o既SONY,要投放幾多功能落d平民野上面而又唔打到佢個專業攝錄市場,都係一件難事 ...
E mount係一石二鳥,你用落相機又得,用落Home DV又得,Pro DV都得,想用A mount鏡?SLT adapater攪掂...佢夠晒瘋狂