[相機攝影] Canon Evil機

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-21 17:11 發表

應該要問km做乜搞得咁差,sony只係接km個客戶群,但專業攝錄,CANON連專業級都入唔到圍,反而SONY相機都叫出到d有返咁上下o既機
KM最賺錢係影印機嘛

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-21 17:13 發表

CANON 用部單反拍片
SONY 索性將自己既廣播級左cut右cut縮番落去
但Sony單反拍片,一般可用性秒殺全場....

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-21 17:31 發表

如果SONY將Q67 sensor放落單反,根本唔洗出類似foveon x3 o個d sensor,但到等佢下放,唔知十年後有冇
佢只係要滿足一般消費者錄短片要求,唔需要好似Canon咁夾硬挑機

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-21 21:58 發表

佢粒cmos粒圾黎,jpg演算法又唔掂
佢出o左部1.4大光圈DC機-EX2F,有人拎佢同RX-1比,我都廢事出聲,你o個塊1/1.7" Vs 1",Sony讓你半手都贏啦
最hihi係,佢竟然抄NEX-7個Dual-Dial:

真係無恥

引用:
原帖由 siupy 於 2012-7-21 22:52 發表

Canon點會無SLT專利??
頂多係無勁既EVF
要同Sony買
EVF應該係Epson幫Sony代工...
SLT,我怕Canon放底咁耐,Mk1未必夠Sony砌

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-23 09:02 發表

我前文都講咗..
EF-S 有個pat 突咗出黎, 未必塞得落
再講, 一向都係EF 才是武林正宗~!

我想問...係咪跟機送埋個ADAPTOR??
係就正
以Canon性格,無AF賣2K已經要謝天謝地

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-23 09:38 發表

冇AF = 自斷長城
而家咁多間都出冇反
低階DSLR 開始冇咩市場
XX0D 系我相信慢慢都會步入

X0D 系同7D 做1.6x 的高低階
5D 同1D 做FF 的高低階
EOS M 接手做輕巧機市場 ...
個body design咁樣,條長城已經斷o左一半啦

Kit要800USD,Canon死忠出晒血

http://www.engadget.com/2012/07/ ... s-camera/#continued

Adapter 要200USD,無提有無AF support

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-7-23 12:30 發表
http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-m

979 配22 + adapter

dpreview 用的係usd?
USD...
你想HKD呀?

定EUR?

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-23 13:20 發表

sony alpha mount 都係咁上下
EA2賣~$2300,但係full time phase AF

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-23 13:30 發表

canon有AF都冇用啦,個對比對焦慢到
Contrast AF....
支鏡無USM == 被手動對焦...

但手動對焦有無peak mode?
個hot shoe位無加腳,即係佢仲未諗住加EVF

o拿,Canon話自己係Phase+Contrast AF,但無講加adapter後點玩

注意,Canon係x1.6....
論pixel resolution+size,Sony始終都係最大...

支閃唔包,真係仲以為自己好勁