[相機攝影] Canon Evil機

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-21 22:32 發表

佢出o左部1.4大光圈DC機-EX2F,有人拎佢同RX-1比,我都廢事出聲,你o個塊1/1.7" Vs 1",Sony讓你半手都贏啦
最hihi係,佢竟然抄NEX-7個Dual-Dial:

真係無恥 ...
佢無恥都唔係第一日知annoy:
pentax真係陰公,技術比人偷曬

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2012-7-21 23:34 發表
我覺得雙轉盤都唔係問題

最頂唔住係佢隻amoled 死都要人知係amoled
好似gs2果隻就死火喇
影d相中哂伏都唔知
唔係好似gs2果隻,係直頭就係o個隻

引用:
原帖由 siuba 於 2012-7-22 10:55 發表

相機..真係唔多見samsung有人用..我諗高登仔都無人用..lol
有,少囉,不過打手就唔少

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-22 17:50 發表

佢個mon太靚 , 要用番部sony機去睇相先正常
一d都唔靚,曬一張出黎之後再同部機個mon對比下,如果接近,咁就係靚,但以shamesung個能力,根本tune唔到

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-23 07:01 發表

但六十既話個檔案會好大。
呢個係CANON問題啦,SONY可以細佢一截仲要保留到畫質

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-23 13:24 發表

EA2賣~$2300,但係full time phase AF
canon有AF都冇用啦,個對比對焦慢到

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-23 13:37 發表

Contrast AF....
支鏡無USM == 被手動對焦...

但手動對焦有無peak mode?
個hot shoe位無加腳,即係佢仲未諗住加EVF
有usm都係慢

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-23 13:40 發表

加EVF咪推新機 唔係點呃轉機錢
真係玩NEX好過

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-23 13:50 發表
o拿,Canon話自己係Phase+Contrast AF,但無講加adapter後點玩
佢個PHASE AF,咪又係有做PHASE AF o既像素o係個cmos上面,不過效果就好麻麻

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-23 20:28 發表
支閃唔包,真係仲以為自己好勁
nex 3 5都包閃,佢唔包
衣家3 5都好似內置閃了

有片睇

話說我覺得部canon未必威脅到SONY,反而會威脅到Shamesung

話說已經見好多canon fans話買硬部機,仲話鏡頭唔洗重覆投資喎,但之前就恥笑NEX頭大身細

mobile01有會員發炮

================================================================

這台機身只有一個賣點 他牌子掛CANON

NEX接阿法鏡叫頭重腳輕 EF-M接EF就是強悍無比
NEX對焦比EF-M快 通通忽略這點
NEX E接環系統再不堪也算鏡頭群頗完整了 EF-M只有兩顆就說反正婆婆媽媽買了也不會換 選擇性逃避嗎
NEX系列有機身有翻轉螢幕 有機身可以有翻轉螢幕+EVF EF-M把S100機背拿過來就敢賣這價格

打NEX毫無勝場 只有canon五個字算優點嗎

打m43只有一個地方贏:APS-C

要輕巧有GF系列+X鏡

要玩家級 EF-M機頂跟機背麻煩再多幾顆按鈕好嗎 你選完人家都拍完了

可是這些在大底黨兼粉絲心中都不是問題 m43依舊爛 只因為他是43片幅

就算背景很美 大底黨們還是堅持要有美美的散景 APS-C只是過渡 往後FF一定會有EVIL讓我更好拍散景
片幅>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>一切

就算頭重腳輕 I dont care 我可以只接餅乾鏡當隨身機
就算按鈕寒酸的只有幾顆 I dont care 觸控這麼直覺 ps vita我都用的嚇嚇叫呢
就算EF-M接環鏡頭現在只有兩顆 I dont care 當初X-pro1只有三顆 我只少他一顆 更何況我有變焦鏡

就算這台缺點再多 I dont care 他是Canon that's all

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-23 23:42 發表

佢整到直吉EF mount咪好囉 , 家陣搞到唔知點咁
已經有廠做左,pentax
不過呢個size你唔會買,尺寸 121 x 79 x 59 mm
無反整咁大,買黎有乜意思,不如直接用返單反