[相機攝影] Canon Evil機

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-23 00:18 發表

Canon EOS M Specifications
The Canon EOS M that launches tomorrow will have the following specifications. Beyond the camera, the system will launch with 2 lenses, the EF-M 22 f/2 STM & EF ...
Adaptor

唉 , 出到咁

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-23 13:09 發表

對舊用家無乜好處 , 個 adapter 貴到咁

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-23 13:15 發表

人地 d adapter 乜價錢?
sony alpha mount 都係咁上下

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-23 13:30 發表

canon有AF都冇用啦,個對比對焦慢到
睇黎都係時候轉會

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-23 13:37 發表

Contrast AF....
支鏡無USM == 被手動對焦...

但手動對焦有無peak mode?
個hot shoe位無加腳,即係佢仲未諗住加EVF
加EVF咪推新機 唔係點呃轉機錢

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-23 13:43 發表

真係玩NEX好過
講型又唔型
講快又唔快

Adapter又貴 ... 老玩家就可能會理佢

我成屋加埋先得兩支EFS鏡 走咪走!

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-23 13:56 發表

800USD
加埋個ADAPTOR 200USD

咁我買NEX F3 + kit 都係5k 左右
canon
佢以為奸狼個logo真係大晒

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-23 22:54 發表
話說已經見好多canon fans話買硬部機,仲話鏡頭唔洗重覆投資喎,但之前就恥笑NEX頭大身細
支50.8 + adapter 都鬼火咁長 ...
點玩

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-23 23:33 發表
mobile01有會員發炮

================================================================

這台機身只有一個賣點 他牌子掛CANON

NEX接阿法鏡叫頭重腳輕 EF-M接EF就是強悍無比
NEX對焦比EF-M快 通通忽略這點
NEX E ...
罵得好!

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2012-7-23 23:10 發表

佢支22mm正wor
我都想nex出呀
如果nex出 我應該會換左1855做22
佢整到直吉EF mount咪好囉 , 家陣搞到唔知點咁

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-24 13:55 發表

方便一批用開EF 的用家
adapter + 24-70 L ...

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2012-7-24 14:07 發表

X1.6呀巴打
照計唔會插支EFS 18-55掛

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-24 14:08 發表

冇計, 如果直插EF,
部機就好似PENTAX K01 咁厚,
咁倒不如1100D 仲好, 起碼full function

兩面刃
佢出多幾支EF-M 餅 , or 諗緊玩番FD鏡咪好囉 ...

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-24 14:11 發表

講真, 我買部冇反
就係想用番原有手上的Canon 鏡, 閃
50 1.8,
18-55
70-300
420EX
三鏡一閃齊晒, 唔用就浪費了
個 adapter 可以短d都仲可以諗既
但而家 ... 望落去成支50.8咁厚