[網絡] 關於pccw FTTH光纖MODEM,ROUTER同NAS的問題

關於pccw FTTH光纖MODEM,ROUTER同NAS的問題

情況係咁樣

唔知點解個router成日死機 (上唔到網)
今朝又入唔到nas, 要重新開過隻router先至上到網..

打算今晚試試唔用router, 直接用pccw的光纖modem拉lan線去nas同電腦, 睇下仲有無依個情況(上唔到網)

http://discuz.servebbs.com/viewt ... mp;extra=#pid998239

1. PCCW FTTH光纖MODEM 有沒有ROUTER的功能? 就是自動分配頻寬比各個PORT位的設備.

2. NAS直駁PCCW FTTH光纖MODEM , 咁NAS開PORT個D會變成點樣? 唔係好明, 有ROUTER既時候係需要開PORT比NAS通過, 咁如果無ROUTER呢? 自出自入嗎?

3........諗到再問

1.
FTTH MODEM
如果LAN 有好多個PORT 位, 應該有NAT (即系你所講的ROUTER 功能)
應該會分兩個REAL IP

2.
無問題的, 最緊要你知NAS 個IP,
所以要連去DDNS, 隨時可以RENEW IP
PORT 緊系要開LA, ADMIN PAGE 多數系 TDP 80
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 09:25 發表
1.
FTTH MODEM
如果LAN 有好多個PORT 位, 應該有NAT (即系你所講的ROUTER 功能)
應該會分兩個REAL IP

2.
無問題的, 最緊要你知NAS 個IP,
所以要連去DDNS, 隨時可以RENEW IP
PORT 緊系要開LA, ADMIN PAGE 多數系 T ...
2. 我就係唔明無左ROUTER之後, 去邊度開PORT呢?
(我本身係係SYNOLOGY NAS裏面控制台SETTING設入面去開ROUTER 既PORT. 好方便,唔洗入ROUTER搞)

NAS IP你意思係192.168.X.X依個嗎? 定係本機IP? 依個應該唔難

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 09:28 發表

2. 我就係唔明無左ROUTER之後, 去邊度開PORT呢?
(我本身係係SYNOLOGY NAS裏面控制台SETTING設入面去開ROUTER 既PORT. 好方便,唔洗入ROUTER搞)

NAS IP你意思係192.168.X.X依個嗎? 定係本機IP? 依個應該唔難 ...
無左ROUTER 之後, 咪姐系無左firewall, 姐系唔洗開port,
但系你都要知你個synology 拎左咩ip嫁,
所以要ddns, 因為佢拎左個real ip..
咁咪入到囉, 明唔明 annoy: annoy:
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 09:31 發表

無左ROUTER 之後, 咪姐系無左firewall, 姐系唔洗開port,
但系你都要知你個synology 拎左咩ip嫁,
所以要ddns, 因為佢拎左個real ip..
咁咪入到囉, 明唔明 annoy: annoy: ...
哈哈哈  如入無人之境, 唔知會唔會好危險?!

不過無計,個TP-LINK 1043ND ROUTER無無端端就會連唔到線,平時好地地無問題上網好正常,
真係唔知佢咩事.

有用ddns,應該無問題,因為我都分享比大家用,如果無ddns好唔方便

TP-LINK 1043ND 掉左佢買過隻LA
this
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 09:48 發表
TP-LINK 1043ND 掉左佢買過隻LA
this
上網check過TP-LINK 1043ND,真係有d人同我一樣情況
頂呀
要買隻好d先得, 你依個團購完左啦?

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 09:55 發表

上網check過TP-LINK 1043ND,真係有d人同我一樣情況
頂呀
要買隻好d先得, 你依個團購完左啦?
依隻真系好野黎
我都系隻wzr-hp-g300nh USB成日無故disconnect 所以要 砍掉重練
doo..m = =

除左早兩日bt完一輪趺速要reboot router,對隻水牛都幾滿意

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 09:58 發表

依隻真系好野黎
我都系隻wzr-hp-g300nh USB成日無故disconnect 所以要 砍掉重練
咁我上淘寶整隻返來先, 謝謝

引用:
原帖由 terryho666 於 2012-7-23 10:06 發表
除左早兩日bt完一輪趺速要reboot router,對隻水牛都幾滿意
G300NH個wifi好鬼弱..

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 10:07 發表

咁我上淘寶整隻返來先, 謝謝
crazy upload download
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
doo..m = =

12 hours already
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 10:10 發表

crazy upload download
你幾多mb呀個寬頻?
不過都係睇粒種子,我upload同download都1.xx mb咁去,可能咁樣拖死個router

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 10:14 發表

你幾多mb呀個寬頻?
不過都係睇粒種子,我upload同download都1.xx mb咁去,可能咁樣拖死個router
router 黎嫁炸...
我用黎做 NAS
wzr-hp-g300nh 好快就瓜

btw, 我download 果D咁冷門
doo..m = =