[網絡] 關於pccw FTTH光纖MODEM,ROUTER同NAS的問題

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 10:18 發表

router 黎嫁炸...
我用黎做 NAS
wzr-hp-g300nh 好快就瓜

btw, 我download 果D咁冷門
你推介依隻MW4530R係咪真係掂架, 係我就買啦

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 10:19 發表

你推介依隻MW4530R係咪真係掂架, 係我就買啦
死士黎嫁炸, 有野唔關我事
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 10:22 發表

死士黎嫁炸, 有野唔關我事
我都知唔關你事呀

不過我想用摺凳姐

不過講返正題, 如果無左router, nas直接經modem,
咁就無左內聯網....又係麻煩

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 10:27 發表

我都知唔關你事呀

不過我想用摺凳姐

不過講返正題, 如果無左router, nas直接經modem,
咁就無左內聯網....又係麻煩
有router 系好好多的,.,.
nas 反應可要可唔要,
我可以經router WOL 開屋企部機,
一樣做到NAS 效果
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 10:31 發表

有router 系好好多的,.,.
nas 反應可要可唔要,
我可以經router WOL 開屋企部機,
一樣做到NAS 效果
我個nas係整ftp比大家分享野嘛, 所以我要堅持
唔通要買隻企業級/網吧級/商用級既有線路由器

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 10:34 發表

我個nas係整ftp比大家分享野嘛, 所以我要堅持
唔通要買隻企業級/網吧級/商用級既有線路由器

http://discuz.servebbs.com/viewt ... 9402&highlight=

Btw, have you tried to add a switch between modem and router?

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 11:05 發表

http://discuz.servebbs.com/viewt ... 9402&highlight=

Btw, have you tried to add a switch between modem and router?
咁不如淨系插著一部電腦
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 11:16 發表

咁不如淨系插著一部電腦
我有睇你地D文章, 話 "諗咁多,尋尋覓覓,真係不如自己砌返隻,一勞永逸"  呀嘛(PC ROUTER)
依個最後選擇啦

依家我諗緊方法,唔用ROUTER之下整返個內聯網, 不過個NAS好似得一個LAN PORT
不過都係諗唔掂

無ROUTER之後,無左內聯網,NAS裏面既檔案, 唔經內聯網,就要用USB HDD拖黎拖去,有D本末倒置

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 11:05 發表

我沒有SWITCH呢, 有幫助嗎?
意思係咪 PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> ROUTER -> PC AND NAS
咁樣?
你隻FXG-08EP係邊度買的啊>?
淘寶得一隻仲要399人仔

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 11:34 發表

我沒有SWITCH呢, 有幫助嗎?
意思係咪 PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> ROUTER -> PC AND NAS
咁樣?
有switch 起碼你可以自己set 個192.168.1.xxx   有switch 就唔洗router LA
PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> PC AND NAS
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 11:51 發表

有switch 起碼你可以自己set 個192.168.1.xxx   有switch 就唔洗router LA
PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> PC AND NAS
又係喎, 咁姐係可以有返內聯網.

咁我去淘隻交換器先,
係咪推介pci planex FXG-08EP ???

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 11:54 發表

又係喎, 咁姐係可以有返內聯網.

咁我去淘隻交換器先,
係咪推介pci planex FXG-08EP ???
要留意下部modem派唔派到兩個IP.
其實我原先的提議係試下會唔會加隻switch可以令router斷線問題消失,因為見過唔少人有咁上下情況可以咁解決。

Switch的話哩隻ok,我一路用緊,SSP(Intellitech)應該有得賣。

隻1043有冇flash過?
我bt一大堆再加emule都正常喎.
不過我set左日日5點半會reboot一次

引用:
原帖由 toby 於 2012-7-23 12:02 發表
隻1043有冇flash過?
我bt一大堆再加emule都正常喎.
不過我set左日日5點半會reboot一次
我估佢系stock 無fresh 過
doo..m = =

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 12:02 發表

要留意下部modem派唔派到兩個IP.
其實我原先的提議係試下會唔會加隻switch可以令router斷線問題消失,因為見過唔少人有咁上下情況可以咁解決。

Switch的話哩隻ok,我一路用緊,SSP(Intellitech)應該有得賣。 ...
咁我返去試下先, 插NOTEBOOK同DESKTOP落MODEM試下試先

另外,出兩個IP其實有咩關係?