[網絡] 關於pccw FTTH光纖MODEM,ROUTER同NAS的問題

引用:
原帖由 toby 於 2012-7-23 12:02 發表
隻1043有冇flash過?
我bt一大堆再加emule都正常喎.
不過我set左日日5點半會reboot一次
咪FLASH左個唔知咩DD-WRT??唔知咩系統落去囉
我見你地整我又照跟咋嘛

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 12:08 發表

咁我返去試下先, 插NOTEBOOK同DESKTOP落MODEM試下試先

另外,出兩個IP其實有咩關係?
我原先的suggestion:
PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> ROUTER -> PC AND NAS
Modem都係派一個WAN IP俾router, router再自己做DHCP

如果咁
PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> PC AND NAS
Modem肯派的話,就PC同NAS都上到網,但就會係用兩個唔同的WAN IP......但其實咁做通常要PC+NAS都24/7先會ok.....

引用:
原帖由 toby 於 2012-7-23 12:02 發表
隻1043有冇flash過?
我bt一大堆再加emule都正常喎.
不過我set左日日5點半會reboot一次
E,你依招可能WORK喎, 佢自動ROBOOT但係如果佢BOOT之前已經死左機呢?
依個我今晚返去又試試先, 係DD-WRT獨有功能是嗎?

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 12:08 發表

咪FLASH左個唔知咩DD-WRT??唔知咩系統落去囉
我見你地整我又照跟咋嘛
你未flash之前有冇哩個問題?
其實我之前試過dd-wrt攪到router有時拎唔到WAN IP,flash返stock就冇事。

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 12:12 發表

我原先的suggestion:
PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> ROUTER -> PC AND NAS
Modem都係派一個WAN IP俾router, router再自己做DHCP

如果咁
PCCW光纖 -> MODEM -> SWITCH -> PC AND NAS
Modem肯派的話,就PC同NAS都上到網,但就會係用兩個唔同的WAN IP......但其實咁做通常要PC+NAS都24/7先會ok.....
我明白你意思了.

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 12:14 發表

你未flash之前有冇哩個問題?
其實我之前試過dd-wrt攪到router有時拎唔到WAN IP,flash返stock就冇事。
我一買返黎就FLASH啦
有得還原返做原裝系統嗎?

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 12:13 發表

E,你依招可能WORK喎, 佢自動ROBOOT但係如果佢BOOT之前已經死左機呢?
依個我今晚返去又試試先, 係DD-WRT獨有功能是嗎?
可能係個折沖方法,但如果咁o岩有人up/down緊野就影響到

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 12:16 發表

我一買返黎就FLASH啦
有得還原返做原裝系統嗎?
應該得,但我都冇玩過1043,唔清楚步驟

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 12:19 發表

應該得,但我都冇玩過1043,唔清楚步驟
上網搵到,有教點刷回原廠ROM
回家試試, REBOOT都係唔最佳方法,我都認同,慢一有人DL ing斷左線就唔係咁好

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 09:58 發表

依隻真系好野黎
我都系隻wzr-hp-g300nh USB成日無故disconnect 所以要 砍掉重練

真係無誇張~~
個人覺得絕對好過1043n

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-23 12:17 發表

可能係個折沖方法,但如果咁o岩有人up/down緊野就影響到
doo..m = =

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-23 10:09 發表

G300NH個wifi好鬼弱..
呢樣真,弱過之前隻841nd,不過我屋細,都ok

引用:
原帖由 poonyc 於 2012-7-23 12:48 發表

真係無誇張~~
個人覺得絕對好過1043n
比D野大家睇
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
doo..m = =

睇錯野

引用:
原帖由 potato 於 2012-7-23 13:14 發表
睇錯野
唔夠快, 你講左D咩?
doo..m = =